Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: DNA-leden aan zet

COMMENTAAR: DNA-leden aan zet

25/05/2019 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: DNA-leden aan zet

 

PARAMARIBO - EXPERTS HEBBEN EEN beroep gedaan op alle 51 leden van DNA om de begroting, ingediend met een tekort van ruim 40 procent dat opgevuld zal worden met leningen, niet goed te keuren. De VES, die intussen persona non grata is geworden bij in ieder geval de vicepresident, heeft al in januari deze oproep gedaan. Terwijl Financiënminister Gillmore Hoefdraad dinsdag nog aangaf dat de begroting gewijzigd zal worden, werd dat standpunt donderdag alweer verlaten. En dat kennelijk na intensief overleg met de vicepresident.

De begrote uitgaven van SRD 15,3 miljard zijn meer dan het dubbele van de begrote inkomsten van SRD 6,5 miljard, waardoor het begrotingstekort een recordhoogte bereikt van SRD 8,8 miljard. Indien dat werkelijk met leningen wordt gefinancierd, zal de staatsschuld van SRD 19 miljard stijgen naar ongeveer SRD 27 miljard. Een staatsschuld die tot nu toe trouwens op geen enkele manier is ingezet om de productie te stimuleren.

Vicepresident Ashwin Adhin is tegenwoordig degene die de onderbouwde aanvallen van criticasters countert met op onzin gelijkende uitspraken. Zo vond hij recent dat wie de ambtenaren neerzet als onproductief, niet correct is en dat mensen niet moeten 'zeuren over de schuldenlast', omdat we kennelijk genoeg bodemschatten hebben om de schulden af te betalen. Het kenmerkt niet alleen de ondeskundigheid en het onvermogen tot vooruitkijken van Adhin, het kenmerkt ook zijn onvermogen om te leren uit het verleden.

In het voorverkiezingsjaar van 2014 was het namelijk deze zelfde president Desi Bouterse die volhield dat er niets aan de hand was, om in de eerste toespraak in 2015 aan te geven dat we moeilijke tijden tegemoet gingen. En in 2016 dompelde het beleid ons land in crisis. De regering - zeker de president - wil voor een derde termijn gaan en heeft dus een exorbitant budget nodig om het nieuwe team in staat te stellen om werkelijk zieltjes te winnen, zoals de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, André Misiekaba, in woorden van gelijke strekking toegaf via dit medium.

Nu de regering heeft aangegeven niet voor rede vatbaar te zijn, is het aan de 51 DNA-leden om te laten zien dat ze wel hart hebben voor het volk en verder denken dan bijvoorbeeld de VP. Het is belangrijk dat de coalitie zich goed kwijt van haar taak en zich realiseert dat elk van hen bij de beëdiging heeft beloofd het belang van het volk te dienen, en niet van de regering. Het is de vraag hoeveel van hen dat werkelijk gedaan hebben en hoeveel deze laatste kans gaan aangrijpen dat nu te doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina