Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijfde training tegen huiselijk geweld

Vijfde training tegen huiselijk geweld

24/05/2019 06:23 - Naomi Hoever

Carla Bakboord geeft een sessie tijdens de workshop uitleg over de Wet Huiselijk geweld.

Carla Bakboord geeft een sessie tijdens de workshop uitleg over de Wet Huiselijk geweld. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De training Huiselijk Geweld (HG) is donderdag voor de vijfde keer gehouden. Het Institute for Women, Gender and Development Studies (IWGDS) heeft in samenwerking met de Women’s Rights Centre (WRC), UNFPA en PAHO deze training voor studenten van de universiteit, politieofficieren en buurtmanagers gehouden.

Dit jaar heeft de PAHO wederom de training gefinancierd. Het Korps Politie Suriname (KPS) is een belangrijke schakel in de aanpak van HG. Daarom moet deze schakel voortdurend getraind worden op dit gebied. Het doel van deze training is om politieambtenaren en met name de buurtmanagers de tools aan te reiken om het geweld te herkennen, vanuit een genderperspectief om zowel het slachtoffer als de dader de nodige hulp te bieden.

Migalda Kolf, hoofd- inspecteur van politie en Regiocommandant-Oost zegt dat het goed is dat zij als eindverantwoordelijke op de hoogte is van alles dat met huiselijk geweld te maken heeft. "Als eindverantwoordelijke moet je weet hebben van deze materie." De afdeling HG van regio-oost bestaat vanaf 2012. "Dagelijks doen mensen de afdeling aan. Niet altijd voor een aangifte maar soms om te bemiddeling in de huiselijke sfeer tussen man en vrouw of moeder en kind relatie. Het leidt niet altijd tot een aangifte, maar vaker tot het aanspreken van partijen." Daarnaast wordt er wordt nauw samengewerkt met de afdeling maatschappelijke zorg.

Kolf zegt dat het goed is als collega's een 'refreshment' cursus krijgen. Voorts constateert ze dat er bij slachtoffers een drempelvrees heerst, omdat met een bepaalde blik naar HG wordt gekeken. "Dit wekt vrees op." Kolf legt uit dat elke klacht over HG serieus wordt genomen. Ze stelt vast dat slachtoffers soms een gevoel van onbehagen bekruipt, omdat zij niet hebben gekregen wat ze hadden gedacht. "Wij kiezen geen partij en kiezen een middenweg. Je probeert het zo min mogelijk te brengen tot het strafrechtelijke, want partijen gaan vaak genoeg terug."

Een beschermingsaanvraag biedt vrouwen die ten prooi vallen van het geweld gemakkelijker toegang tot de rechter. Slachtoffers kunnen dan op basis van deze documenten een zaak aanhangig maken. Ze willen vaak geen stappen ondernemen, maar verlangen dat het geweld stopt. De wet Huiselijk geweld is in 2009 in werking getreden, maar de documenten horende bij deze wet zijn pas in 2010 goedgekeurd. Suriname is partij bij het Belém do Pará verdrag inzake preventie, bestraffing en uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen