Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Watergeweld

COLUMN: Watergeweld

24/05/2019 14:17 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

De stroom is vanavond tot overmaat van ramp nu ook uitgevallen terwijl mijn straat spontaan een natuurlijk kreekje wordt door al het watergeweld. Een sabaku liep vanmiddag parmantig door het kreekje en pikte zo nu en dan iets uit het water. Sinds enkele dagen valt mij ook op dat het water dat blijft liggen (langs de rand van de stoep) een rare blauwgroene kleur heeft. De vogel trekt zich niets aan van het blauwe meer en pikt zo nu en dan in het water. Tijd om zelf ook een hengeltje uit te gooien vanaf mijn balkon? Lijkt mij ongezond. Ons afwateringssysteem is tien keer niks meer en verdient mijns inziens prioriteit vanwege muskieten en bacteriën en de berg troep die erin meezwemt. Het is niet alleen de schuld van de huidige regeerders want lang vóór de onafhankelijkheid zijn goten gedempt om Paramaribo te verfraaien.

Verhalen uit de oude doos verwijzen naar sloten, zo u wilt grachten aan de Maagdenstraat, de Zwartenhovenbrugstraat en het Valliantsplein bij Telesur waar mensen flaneerden zonder natte voeten te krijgen. Zo meteen kan dat weer langs de mooie units die nu worden gebouwd aan de Sommelsdijksekreek. Een project van first lady Ingrid Waldring-Bouterse. Wat ik niet begrijp is de bijzondere versmalling van de kreek terwijl er al problemen genoeg zijn met de afwatering richting de Surinamerivier. Er is al zoveel gedempt door de jaren heen, onderling verdeeld en intussen bebouwd.

Maar waarom wordt het verlengde van de kreek, aan de andere kant van de brug, ook niet meteen opgeschoond? Het ziet er niet uit en is dichtgegroeid. Ik houd mijn hart vast wat er straks met het waterpeil gebeurt als we midden in de regentijd zitten. De nieuwe mini-ster van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft zijn eigen prioriteitenlijstje al gepresenteerd, maar bestrijding van de wateroverlast staat daar dacht ik niet op. Die kwam voor op het lijstje van ex-minister Pengel en is hopelijk al in een vergevorderde uitvoerende fase. Dan komen wij binnenkort ook aan de beurt en hoef ik de amfibus niet te pakken.

Wat dat is? Dat is een bus waarmee je in Rotterdam de splashtour kunt doen. Je rijdt zo vanaf de kade, vol de rivier in. Prachtig om te zien. Zoiets als vanuit de Zwartenhovenbrugstraat de Van 't Hogerhuysstraat inrijden. Het is zonder meer een hele grote uitdaging om het probleem van de wateroverlast in zoveel wijken in Paramaribo aan te pakken.

Zal het stemmen opleveren voor nieuwbakken minister Chotkan als hij dat verheft tot prioriteit? Ik denk het niet want het is al jaren een paradepaardje van elke regeerploeg en nog steeds niet gelukt. Bovendien zullen vorige regeerders roepen dat het ooit hun project was. Intussen kunnen we zelf wel meehelpen door meer verantwoordelijkheid te nemen voor de troep om ons heen en op te ruimen waardoor de riolen minder verstopt raken. Ik schaam mij soms diep voor de vervuiling van ons milieu.

Maar nieuwe bezems vegen schoon en time is short tot aan de verkiezingen van het volgende jaar. Populistische maatregelen zullen nu een strategisch onderdeel zijn van het huidige regeerjaar. Zou elke bestuurder doen om te kunnen doorgaan. "Bouterse heeft inderdaad het meeste gebouwd en veel projecten gerealiseerd. Meer dan alle vorige presidenten", zegt een klusjesman als hij de kop van het artikel leest.

"Maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat er minstens zoveel beschuldigingen zijn van corruptieve praktijken en graaimomenten waar tot op heden nog nooit een bestuurder voor is veroordeeld." Zorgelijk sluit hij de krant en zucht dat zijn woonwijk op Zuid nog steeds ernstig onder water loopt vanwege het watergeweld. Ik wens u een zonnig weekend want na regen komt altijd zonneschijn. Ook in de regentijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina