Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Baan DK's niet gegarandeerd

Baan DK's niet gegarandeerd

24/05/2019 09:07 - Naomi Hoever

Baan DK's niet gegarandeerd

 

PARAMARIBO - De baan van districtskwekelingen (DK's) is niet gegarandeerd als zij per 1 augustus niet kunnen aantonen dat zij ingeschreven staan bij een vervolgopleiding. Dat heeft de leiding van de stichting Onderwijs der EBGS hen laten weten, vertelde ABOP-parlementariër Dinotha Vorswijk dinsdag in de Nationale Assemblee. Uit onwetendheid zouden de leerkrachten hun handtekening onder het schrijven geplaatst, met alle gevolgen van dien.

DK's zijn personen die tot het eerste of tweede jaar van de kweekschool onderwijs hebben genoten en een korte opfriscursus van EBGS hebben gevolgd om in het binnenland les te kunnen verzorgen. Omdat deze leerkrachten voor een bijzondere school werken, verleent het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur jaarlijks dispensatie aan de groep om les te mogen verzorgen.

Vorswijk zegt dat het niet de schuld is van de leerkrachten dat zij niet in het bezit zijn van een onderwijzersakte. "Het ministerie van onderwijs had ze enkele jaren terug aangeboden om een opleiding in de stad of op Atjoni te volgen. Maar vanwege de afstand van het binnenland konden zij niet dagelijks afreizen." Minister Lilian Ferrier heeft beloofd ernaar te kijken. Zij bekijkt de mogelijkheid om via distance learning deze groep tegemoet te komen.

Vorswijk heeft weinig geloof in die oplossing, omdat er in grote delen van het binnenland geen elektriciteit is. Het DNA-lid heeft de minister gevraagd om ten minste nog een jaar dispensatie te verlenen aan de groep. "Wat als de DK's terug worden geroepen en niemand bereid is naar het achterland af te reizen? Dan zit het binnenland weer zonder leerkrachten. Wie geeft ons de garantie dat de kinderen in het achterland wel les kunnen volgen?" werpt ze op.

Een leerkracht uit Boven-Suriname zegt dat er al jaren op is aangedrongen bij EBGS om gemuteerd te worden om zodoende verder te kunnen studeren. Hieraan is geen gehoor gegeven, omdat er in bepaalde dorpen geen onderwijswoningen zijn en de leerkrachten bij familieleden inwonen.

Als er mutatie zou plaatsvinden, kunnen er dus geen andere leerkrachten daarnaartoe. Verder noemt de leerkracht de maatregel een slinkse manier om DK's met ontslag te sturen. Naar haar zeggen beginnen de inschrijvingen voor een vervolgopleiding op 15 augustus, terwijl de EBGS reeds op 1 augustus wil zien dat de DK's staan ingeschreven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen