Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fibos betreurt ruis over subsidie en ouderbijdrage

Fibos betreurt ruis over subsidie en ouderbijdrage

23/05/2019 15:24 - Naomi Hoever

Fibos betreurt ruis over subsidie en ouderbijdrage

 

PARAMARIBO - Schoolbesturen aangesloten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs (Fibos) betreuren het, dat in de gemeenschap ‘ruis’ is ontstaan over de besteding van subsidie en de heffing van de ouderbijdrage. Zo staat in een persbericht, naar aanleiding van uitspraken van minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) maandag in de Nationale Assemblee.

"Het subsidiebeleid moet onder het vergrootglas. De overeenkomsten die zijn gesloten met Fibos moeten nader worden bekeken", zei Ferrier. Zij stelde verder dat de 'overheadkosten' voor rekening zijn van het ministerie. Daar tegenover staat dat de schoolgebouwen onderhouden worden. Verschillende bijzondere scholen verkeren in zeer slechte staat. In het binnenland is een school van de EBG een paar maanden geleden ingestort.

Voorzitter Mildred Demon van de Fibos wilde niet ingaan op vragen van de krant en volstaat met het persbericht. Daarin gaat de federatie in op acht punten. Er wordt gesteld dat op verzoek van Minowc de financiële rapportages over 2016 en 2017 op 29 oktober vorig jaar door de schoolbesturen zijn verstuurd naar de directeur van Onderwijs.

Met het hoofd van Interne Controle van het ministerie zijn afspraken gemaakt om bij alle denominaties controle van de rapportage uit te voeren. "Bij geen enkele denominatie zijn er malversaties ontdekt. Helaas hebben wij tot op heden geen brief over de controle ontvangen."

In mei vorig jaar heeft Fibos de minister geïnformeerd dat zij tot herintroductie zou overgaan van de ouderbijdrage met de achterliggende redenen. Volgens de berekening van een consultant zou de ouderbijdrage SRD 406 per leerling per jaar moeten zijn. De leden hebben besloten om dit niet te hanteren voor het schooljaar 2018-2019, maar een veel lager bedrag.

In de concept-ouderbijdrage wordt voorgesteld dat de ouders die het bedrag aantoonbaar niet kunnen betalen, het ministerie dat gedeeltelijk zou voldoen. "Wij zullen niet zonder meer overgaan tot ondertekening van de overeenkomst." Het ministerie subsidieert de salarissen van alle leerkrachten wachters, conciërges en interieurverzorgsters van de scholen. De salarissen worden maandelijks rechtstreeks op de rekeningen van de medewerkers gestort.

De schoolbesturen bekostigen naar draagkracht het klein- en grootonderhoud van schoolgebouwen en dienstwoningen. Voor nieuwbouw zijn de schoolbesturen, door de hoge kosten, afhankelijk van eventuele donaties uit Suriname en Nederland. De kosten voor de bouw in het binnenland worden verder verzwaard door de hoge transportkosten, staat in het persbericht.

Vorig jaar is een overzicht naar het ministerie gestuurd met de nog uitstaande subsidiegelden. Toen was het nog te ontvangen subsidiebedrag SRD 3.344.608. Vorige week is opnieuw gereclameerd en intussen is de vordering op de staat opgelopen tot SRD 4.290.648.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen