Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binnenkort betere visitatie zeeschepen

Binnenkort betere visitatie zeeschepen

23/05/2019 10:41 - Ivan Cairo

Binnenkort betere visitatie zeeschepen

 

PARAMARIBO - Schepen die Suriname aandoen of van hier vertrekken, zullen binnen afzienbare tijd aan een scherpere visitatie worden onderworpen. Zo zullen vaartuigen nog voordat ze de haven binnenlopen, worden onderworpen aan verscherpte controle. Dat zal ook gelden voor vertrekkende schepen. Dat zei justitieminister Stuart Getrouw in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling 2019.

De nieuwe aanpak zal plaatsvinden in samenwerking met internationale partners. Met deze maatregel wil Justitie en Politie vooral de grensoverschrijdende drugscriminaliteit een spaak in de wielen steken. De bewindsman betreurt dat Suriname recentelijk weer negatief in het nieuws is gekomen, na een grote drugsvangst in Frankrijk die aan Suriname wordt gelinkt. Mede als gevolg van deze zaak is de controle op de Jules Sedney Haven verder aangescherpt, meldde Getrouw.

De autoriteiten blijven hun beste beentje voorzetten om criminele organisaties en drugsbendes te ontmantelen. In de strijd tegen drugs is er volgens Getrouw een goede samenwerking met de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA en werkarmen van de Verenigde Naties. Regelmatig vanuit het buitenland verkregen inlichtingen worden zorgvuldig geanalyseerd. Waar mogelijk wordt hard toegeslagen.

Samen met het ministerie van Financiën en het directoraat Nationale Veiligheid wordt nu bekeken hoe er zo snel mogelijk nieuwe containerscanners kunnen worden aangeschaft voor de haven. Voor de openbare veiligheid en bevordering van het veiligheidsgevoel, vindt er een gecoördineerde aanpak plaats van de politie en andere diensten, aldus Getrouw. Het cameratoezichtproject geldt daarbij als additioneel hulpmiddel om snel te kunnen ingrijpen bij ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid, maar ook als gewelddadige delicten al hebben plaatsgevonden.

Tegelijkertijd wordt gewerkt aan verbetering van de basispolitiezorg, zei de minister. Er zullen nieuwe buurtmanagers van de politie worden aangesteld in gebieden waar die nog ontbreken. Een nieuw surveillanceplan met het Nationaal Leger is al af en zal binnen afzienbare tijd worden uitgevoerd. Ook is een nieuwe lichting politieagenten in dienst genomen die nu wordt getraind. De bewindsman benadrukte dat het zorgen voor veiligheid niet een taak van de politie alleen is. De samenleving zal daartoe ook zelf een bijdrage moeten leveren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina