Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Akiemboto wil wijziging statuten SEMIF-fonds

Akiemboto wil wijziging statuten SEMIF-fonds in voordeel Brokopondo

22/05/2019 17:06 - Wilfred Leeuwin

Minister Sergio Akiemboto gaat voor wijzigen van de statuten van het Environmental and Mining Foundationfonds.

Minister Sergio Akiemboto gaat voor wijzigen van de statuten van het Environmental and Mining Foundationfonds. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het district Brokopondo zou meer voordelen moeten hebben aan het Suriname Environmental and Mining Foundationfonds (SEMIF). Gelden uit dit fonds die afkomstig zijn uit de mijnactiviteiten van Iamgold, zullen moeten worden ingezet om op ontwikkeling gerichte projecten in het district te financieren.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt in gesprek te zullen gaan met de drie partners - Iamgold, NV Grassalco en de staat Suriname- om een wijziging of aanpassing te brengen in de statuten van het fonds. Hij zei dit dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee.

Op vragen van het DNA-lid Wendel Asadang (NDP) zei hij dat bij het oprichten van het fonds was afgesproken dat er een delfstoffeninstituut zou worden opgezet met de middelen. De constructie die hiervoor was bedacht komt erop neer dat 2.25 procent uit de royalty's die de staat verdient bij Iamgold, voor dit fonds gereserveerd zouden worden. De bewindsman die tot de vorige week nog directeur was van NV Grassalco zegt altijd voorstaander te zijn geweest van het wijzigen van de statuten.

Asadang ziet bij een eventuele wijziging graag dat er een sociale paragraaf wordt toegevoegd, waarin staat dat een deel van de mijnbouwopbrengsten van Iamgold bestemd zijn voor de ontwikkeling van het district Brokopondo. "Het district is rijk, maar we zien de opbrengsten uit de mijnbouwsector die daar worden verdiend niet terug in de ontwikkeling van het district", zegt het assembleelid

Akiemboto zegt daarnaast dat hij zich zal inzetten om de concessierechten die NV Grassalco zijn ontnomen in de periode dat hij daar directeur was, terug te geven aan het staatsbedrijf. Voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson zou de concessierechten die Grassalco zou hebben in de zogeheten Lelymijn hebben ingetrokken. Volgens Akiemboto mag de staat als aandeelhouder dat wel doen, maar zijn er afspraken en is er regelgeving die moeten worden nagekomen en nageleefd.

Ook de compensatie die Grassalco daarvoor zou krijgen is uitgebleven. "Ik heb mij toen fel hiertegen verzet en sta nog steeds achter mijn protest over de manier waarop dat is gebeurd", zegt Akiemboto, nu als minister. Op vragen van VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zegt de bewindsman te moeten natrekken of de concessierechten intussen weer zijn uitgegeven aan een andere partij. Parlementariër Gregory Rusland (NPS), vindt dat het parlement de minister krachtig moet ondersteunen in zijn zienswijze onderzoek te doen en om waar nodig corrigerend op te treden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina