Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cubaanse atletieklegendes bij congres AIPS América

Cubaanse atletieklegendes bij congres AIPS América

21/05/2019 18:02 - Terence Oosterwolde

VSJS-voorzitter Desney Romeo heeft geparticipeerd in het congres.

VSJS-voorzitter Desney Romeo heeft geparticipeerd in het congres. Foto: VSJS  

FLORIDABLANCA - De 56-jarige Ana Fidelia Quirot en de 51-jarige Javier Sotomayor zijn de speciale gasten tijdens het congres van AIPS América. De Cubaanse legendes zijn ook van de partij vrijdag tijdens de slotceremonie.

Quirot werd twee keer wereldkampioen op de 800 meter en veroverde zilver en brons op dit nummer tijdens de Olympische Spelen van 1992 en 1996. In Suriname is ze geen onbekende; immers ze heeft jarenlang zij-aan-zij gestreden met atletiekhinde Letitia Vriesde.

Ook Sotomayor is geen kleintje. Hij werd in 1992 Olympisch kampioen en is nog steeds wereldrecordhouder. De Cubaan is de enige die over 2,45 meter sprong. In 2014 toen de Spelen in Medellin werden gehouden, was hij er ook als eregast.

Voorstellen

Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), zegt dat er dinsdag tijdens de ochtendsessie eerst een meeting was van de executive committee. "Eén van de belangrijkste voorstellen is het wijzigen van het reglement met betrekking tot de organisatie van het congres", geeft hij aan.

"Organiserende landen moesten namelijk de tickets betalen en alle lokale kosten voor de persoon die zijn nationale organisatie vertegenwoordigt. De wijziging moet inhouden dat voortaan alleen voor het verblijf wordt betaald." Dat is volgens hem dezelfde procedure die wordt gehanteerd bij het wereldcongres van de Internationale Associatie van Sportjournalisten (AIPS).

Hoewel de beslissing over dit voorstel pas tijdens het congres van 2020 wordt genomen, heeft Colombia deze regeling al toegepast bij dit congres. Een ander initiatief waarover de leden zich bogen kwam van Puerto Rico. "Dit land heeft voorgesteld om nationale associaties te verplichten om in hun reglement op te nemen dat ze moeten deelnemen aan congressen van AIPS América."

Op het tweedaagse congres in Floridablanca zijn veertien landen vertegenwoordigd. Bij aanvang van de tweede sessie werd er  één minuut stilte in acht genomen in verband met het heengaan van Aderson Maya. De Braziliaan is erevoorzitter en oud-voorzitter geweest van AIPS América.

Technical meeting

De vierde Zuid-Amerikaanse Spelen voor sportjournalisten zijn dinsdag officieel aangevangen met schaken. In de avonduren staan biljart (de onderdelen libre en driebanden) en pool op schema. Marciano Zalman en Rasjied Soeltan komen uit op het onderdeel pool. Tijdens de technical meeting van maandagavond werd het sportschema in detail besproken. Daarbij werd ook duidelijk dat het aantal deelnemende landen niet meer negentien, maar vijftien is. Panama, Bolivia, Ecuador en Venezuela hebben afgezegd.

Futsal en tafeltennis

Woensdag wordt om vier uur 's middags het onderdeel futsal afgewerkt. Suriname, dat twee jaar terug in Mexico brons won, neemt het op tegen Colombia. Een uur daarvoor bekampen Argentinië en Mexico elkaar. Op donderdag spelen de winnaars tegen de verliezers en vrijdag de landen die nog niet tegen elkaar zijn uitgekomen.

Volgens Romeo heeft Suriname twee gastspelers - één uit Puerto Rico en één uit Chili - toegewezen gekregen. Soeltan speelt woensdag tafeltennis. Bij deze tak zijn er veertien deelnemers, die zijn onderverdeeld in twee groepen van vier en twee van drie. Van elke poule gaan de nummers één en twee verder.

Atletiek en bowling

Op donderdag begint atletiek met de 100, 400 en 1.500 meter voor mannen en 50 en 100 meter en balwerpen voor vrouwen. Vrijdag staan op schema 200, 800 en 4x100 meter en balwerpen voor mannen. Earnie Eenig komt uit op de 100, 200 en 400 meter. Ivan Summerville loopt de 100 en 200 meter.

Zalman verschijnt aan de start van de 800 en 1.500 meter. Samen met Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde doet hij ook mee aan het balwerpen. Zalman, Oosterwolde, Romeo en Quaraisy Nagessersing doen mee aan het bowlen, waarbij Soeltan als reserve is opgebracht. Zalman, Nagessersing en Oosterwolde wonnen twee jaar terug in Mexico zilver.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina