Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Bijzondere wending

COMMENTAAR: Bijzondere wending

21/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Bijzondere wending

 

VOLGENS DE VOORZITTER van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, is het tijd dat parlementariërs door de staat worden beveiligd. Er zijn al bedreigingen geweest richting diverse parlementariërs en dus maken zij aanspraak op beveiliging, luidt de redenering. Opmerkelijk is de wending die deze discussie heeft genomen. De voorbode hiervan waren vragen van Abop-parlementariër Edward Belfort. Die vroeg zich af waarom parlementariër André Misiekaba militaire beveiliging had. Ook wilde hij weten hoe het precies staat met de militairen die particuliere objecten beveiligen.

Defensieminister Ronni Benschop, een man van weinig aardige woorden, gaf geen antwoord op de vragen. Wel diende hij Belfort van repliek door op te merken dat Ronnie Brunswijk, voorzitter en fractieleider van Abop, ook beveiliging geniet van de staat. De wending kwam daarna, toen bleek dat DOE-voorzitter Carl Breeveld eens is bedreigd door een ondernemer.

Benschop heeft op geen enkele manier antwoord gegeven op de prangende vragen van het college. Er gebeuren zaken in het leger die niet in lijn zijn met de in de Grondwet vastgelegde taak. Militairen houden de wacht in casino's, op goudvelden en andere plekken. Het is onduidelijk hoe de betaling geschiedt en wat hun bevoegdheden zijn als het tot een treffen komt. Vanuit de militairen klinkt steeds vaker protest hierover.

Echter op vragen van DNA-leden werd nimmer gereageerd en ook deze keer werd een wending gegeven aan de discussie. Daarbij kreeg Benschop voor de zoveelste keer de gelegenheid adequate verantwoording af te leggen. Bij vragen aan DNA-leden blijkt dat enkelen werkelijk behoefte hebben aan beveiliging.

Het is toch wel bijzonder dat Dinotha Vorswijk (Abop) wel beveiliging wil, omdat bij haar is ingebroken. In plaats van harder te trekken aan de beleidsmakers om veiligheid te garanderen voor de gehele samenleving, wil zij persoonlijke beveiliging op kosten van de Staat. NPS-parlementariër Patricia Etnel merkt terecht op dat DNA-leden voldoende schadeloosstelling krijgen, en dus zelf kunnen betalen voor hun beveiliging. Ook Carl Breeveld zei terecht dat het land al genoeg uitgaven heeft en dit niet erbij kan hebben.

Het is de vraag waarom criminelen zich ook zouden richten op parlementariërs. Mogelijk omdat zij worden gezien als rijken waar iets te halen valt. Het is de vraag of deze 'eersten onder de gelijken' straks met hun beveiliging in de buurten zullen lopen tijdens de zo bekende meet the people-campagnes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina