Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Vier ministers, vier daden

COLUMN: Vier ministers, vier daden

21/05/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Vier ministers, vier daden

Gerold Rozenblad  

Ik heb drie van de vier nieuw aangestelde ministers gisteren horen praten in de assemblee. En ik moet het ze nageven: den man taki. Alsof ze al jaren op het pluche zitten. Met André Misiekaba als de nieuwe Brugman! Met dat en onder invloed van de positieve inborst van collega Giwani over de nieuwe dienders in zijn column gisteren doe ik moeite ook dat pad op te gaan. Van elk verlang ik slechts één bijzondere daad.

Los van zijn algemeen beleid dat Misiekaba op de zaal losliet, zou hij van mij de handen op elkaar krijgen als hij een doorbraak brengt in een miljoenenproject dat uit het zicht van velen is gebleven, maar enkele jaren treurig is gestrand. Op Geyersvlijt, werd langer dan vijf jaar terug door een van zijn voorgangers, een begin gemaakt met een verblijf voor mensen met een beperking. Van de ene op de andere dag is de stekker eruit getrokken.

Op het enorme project staan nu de overwoekerde stalen geraamten van bijkans 40 units, terwijl links en rechts containers vol bouwmaterialen staan. Dat is als onverlaten ze niet al hebben leeggehaald. Het complex dient nu als uitvalsbasis van gespuis dat de omgeving het leven onmogelijk maakt. Verspilling op deze schaal heb ik in geen tijden meegemaakt. Misiekaba zou, denk ik, tallozen bekoren als hij redt wat er nog te redden valt van de miljoenen die liggen weg te rotten.

Sergio Akiemboto kwam gisteren niet aan het woord, maar van hem verwacht ik niet meer of minder dan dat hij dat waarover hij in zijn vorige functie publiekelijk klaagde, in rap tempo in orde brengt. Zowel voor als achter de schermen was een behoorlijke lobby om ongedaan te maken wat zijn voorganger heeft gedaan. Namelijk intrekking van de exploratievergunning van Grassalco in het Lelygebergte en uitgifte daarvan aan een bedrijf waarvan, als de documenten die ik heb ingezien echt zijn, nauwelijks enkele dagen oud was toen de toewijzing feitelijk werd.

De op handen zijnde investering van een Indonesisch bedrijf in deze onderneming kwam hiermee op losse schroeven. Akiemboto was boos over het "kletsverhaal", de "drogredenen en flutargumenten" van zijn voorganger om de intrekking te rechtvaardigen. Ik zit op de voorste rij nu te zien of Akiemboto ballen gaat tonen en de zaak terugdraait.

Van minister Vijay Chotkhan hoop ik juist dat hij iets NIET doet. Vlot gebekt sprak hij onder meer over de complete aanpassing van de Pengelluchthaven. In principe precies naar analogie van de Cheddi Jagan-luchthaven in Guyana. Ook met vier slurven. Ook met financiering (min of meer hetzelfde bedrag) van de China EXIM bank. Wat ik NIET hoop is dat net als bij de buren China Harbour Engineering Corporation het werk gegund krijgt.

Een aannemer die door de Eximbank vrijwel elke regionale overheid door de strot is gedrukt bij een dergelijke lening. De buren hebben het geweten. Een 'werkje' dat in 2013 begon en 32 maanden moest duren, is tot dit moment niet afgerond. Het is een nationale klucht geworden. Hopelijk oriënteert Chotkhan zich aan de andere kant van de Corantijn om te weten wat hij koste wat kost NIET moet doen.

Ach, de meer dan ervaren Rabin Parmessar sloeg mij de woorden uit de pen. Terwijl ik driftig tikte hoorde ik hem het oordeel over de Chinese trawlers herhalen. En liet hij zijn collega van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, bekendmaken dat op voorspraak van LVV de trawlers tot morgen in Surinaamse wateren mogen zijn. Kijk, dat is het tonen van koudgewalste stalen ballen. Ik wens hem nu al succes bij het rechtsproces dat zeker zal volgen na zes maanden geklungel!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina