Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese trawlers moeten uiterlijk woensdag weg

Chinese trawlers moeten uiterlijk woensdag vertrekken

21/05/2019 10:51 - Wilfred Leeuwin

Een hektrawler.

Een hektrawler. Foto: Google Images  

PARAMARIBO - De Chinese vistrawlers die al sinds november vorig jaar aangemeerd liggen langs de kust, hebben tot woensdag de tijd om te vertrekken uit het Surinaamse territoir. “Er is geen andere smaak dan die van de wet.” Zo begon de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, zijn beantwoording over de aanwezigheid van vistrawlers.

Scherp stelde hij dat de vaartuigen niet voldoen aan de wettelijke voorschriften. En ook dat LVV geen visvergunningen heeft gegeven aan Ros National Fisheries, vertegenwoordiger van de boten. Parmessar maakte duidelijk dat dit alles is, als het gaat om de betrokkenheid van LVV in deze kwestie.

Het ultimatum voor vertrek van de boten werd maandag meegedeeld aan het parlement door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza). Onder dit ministerie valt de Kustwacht, die er op moet toezien dat de boten inderdaad vertrekken. Noersalim deelde mee dat de directeur van LVV op 26 april ondersteuning heeft gevraagd aan de Kustwacht in de kwestie rond de zes trawlers.

Deze waren in de nachtelijke uren wel aan het vissen in Surinaamse wateren. Dat zou LVV hebben begrepen uit een gesprek met het Visserscollectief. Na een inspectie door de Kustwacht en LVV bleek dat er geen aanwijzingen waren dat in die periode werd gevist door de trawlers.

Eén van de trawlers werd aan de ketting gelegd en overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Dit gebeurde tijdens een gezamenlijke patrouille door LVV, het ministerie van Justitie en Politie en de Kustwacht. De kapitein en zijn vervanger werden ingesloten. Na het juridisch proces is de vissersboot vrijgegeven door het OM.

Kort daarna is er weer een verzoek van LVV bij Biza binnengekomen, om de procedure in te zetten om volgens de wettelijke voorschriften de trawlers uit Suriname te krijgen. Noersalim zegt dat de directeur van de Kustwacht Ros National Fisheries toen heeft ontboden. Het bedrijf kreeg de sommatie dat de boten binnen een week uit Suriname moeten vertrekken.Dit ultimatum verstrijkt dus morgen (woensdag).

Parmessar zei in zijn beantwoording dat gebleken is, dat er in deze kwestie behoorlijke belangen hebben gespeeld. De complexiteit was dusdanig dat president Bouterse op Goede Vrijdag in het perscentrum gesprekken heeft gevoerd met verschillende actoren, in zowel Suriname als het buitenland.

Parmessar deed ook de opmerkelijke oproep aan het parlement in deze kwestie niet te praten van Chinese trawlers alsof het land China hierin betrokken is. "Hier is niet de bevriende natie China een belanghebbende, maar het Surinaamse bedrijf", benadrukte Parmessar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina