Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Sportpolitiek

COLUMN: Sportpolitiek

20/05/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Sportpolitiek

Giwani Zeggen  

De vorige week schreef ik al dat ook ik zo af en toe moedeloos word van de situatie in het land. En als ik zo naar de kritieken om mij heen luister en de commentaren lees op bijvoorbeeld Facebook, staat de NDP niet veel goeds te wachten op 26 mei 2020. Het kan niet anders. Of het moet heten dat de teleurgestelde Surinamers massaal thuisblijven en alleen leden van de Paarse familie naar de stembus gaan over een jaar. Een andere manier waarop de NDP de grootste politieke partij kan worden zie ik niet. Aan de andere kant, met Surinamers weet je het nooit. Soms snap ik mijn landgenoten namelijk nog minder dan de regering.

Zoals ik de kritiek op de herschikking van de regering ook niet begrijp. En dan heb ik het puur over het feit dat de ministers vervangen zijn. Riepen wij niet om het vertrek van Samsoedien? Roepen wij niet al jaren dat het de hoogste tijd is dat Dodson iets anders gaat doen en ver van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen moet blijven? Sommige mensen riepen zelfs om het spreekwoordelijke hoofd van Pengel, na het NV-debacle. De enige wier vertrek niet is geëist op inhoudelijke gronden, is Cristien Polak.

Nu zijn de ministers bedankt of hebben gevraagd om bedankt te worden, zoals dat in dit NDP-tijdperk heet, en dan is het ook niet goed. Dan hoor ik mensen klagen over het feit dat er weer bewindslieden zullen genieten van voorzieningen die zijn bedacht tijdens het Nieuw Front. Had de president ze op hun post gelaten, dan zou Gajadien roepen dat er sprake is van een corruptie-faciliterend beleid. Het enige verwijt dat je president Bouterse kunt maken, is dat hij alle ministers op één na, de eerste minister van RGB, met eervol ontslag stuurt.

Had Bouterse de vier ministersposten ingevuld met leden van de VHP of NPS, dan hadden wij ze gebombardeerd tot overlopers en opportunisten. Hadden onafhankelijke of apolitieke personen een ministerspost aanvaard, dan zou het heten dat ze zijn omgekocht. Maar wat hadden wij dan verwacht? Jogi werd toch tot held uitgeroepen omdat hij drie ministers in nog geen vier weken tijd de kop zou hebben gekost? Hetzelfde geldt voor de biecht van Sergio Akiemboto. Had hij zijn mond gehouden en was het achteraf tegen hem gebruikt, dan was hij gebombardeerd tot grootste vrouwenbeul. Nu komt hij er zelf mee naar voren, en is het voor sommigen ook niet goed.

En dat is precies de reden waarom ik al het geklaag over de regering (nog) niet al te serieus neem. Dat wil ik doen als op 26 mei de stemmen zijn geteld en de zetels verdeeld. Dan zal blijken of wij echt moe zijn van de NDP en verandering willen en daadwerkelijk kiezen voor die verandering. Want keuze is er genoeg. Of heeft de president gelijk wanneer hij zegt dat slechts een klein groepje Surinamers, gesteund door witte mannen in korte broeken, ontevreden is?

Wat ik ook niet zo goed snap is de kritiek op de hoogte van de monetaire reserve van de Centrale Bank. Het is enigszins positief, afgaand op de cijfers, maar dan hoor ik kenners allerlei redenen bedenken waarom het toch niet zo goed is. Het geleende geld, de 550 miljoen US dollar, zou er onderdeel van zijn. Misschien heeft Staatsolie vooruitbetaald of hebben banken hun valutareserve overgeheveld naar de moederbank. Maar stel dat de bank een weekstaat had uitgebracht met een monetaire reserve van honderd miljoen US dollar of minder? Wat was het dan? Dan zou het heten dat al het geld is opgemaakt en in zakken van dieven is verdwenen. 

Overigens, en het zal u verbazen, is er ook een organisatie die wordt geleid door een lid van de NDP en waar er alleen maar successen te melden zijn. Je kunt het draaien of keren hoe je wilt, maar met Ramon Abrahams aan het roer, heeft Robinhood de weg omhoog weer gevonden. Toen hij voorzitter werd, vreesde ik de ergste vrezen, maar ik kan niets anders erkennen dat hij het goed doet. Parmessar was ooit voorzitter van Transvaal en Bouterse een vermaard atleet. Misschien een idee dat ze zich bij de NDP gaan richten op sport en minder op politiek. Het eerste lijkt ze beter af te gaan.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina