Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We hopen dat ook andere broer vrijkomt’

‘We hopen dat ook andere broer vrijkomt’

19/05/2019 10:03 - Gilliamo Orban

‘We hopen dat ook andere broer vrijkomt’

 

PARAMARIBO - “We zijn enigszins opgelucht en heel blij dat een van mijn broers is vrijgekomen. We hebben goede hoop dat ook de andere broer snel op vrije voeten komt.” Ferosa Idoe, zus van terreurverdachten Raoul A. en Naser I., uit de gevoelens van de familie over de laatste ontwikkeling in het strafproces.

Naser I. is vrijdag, na 22 maanden cel, op vrije voeten gesteld. Hij stond met zijn broer terecht op verdenking van het voorbereiden van een terreurdaad en het ronselen van strijders voor de Islamitische Staat (IS). Rechter Alida Johanns zegt dat zij geen redenen meer heeft om hem langer te laten vastzitten.

Broer Raoul A. blijft nog in verzekering. Er zal op 14 juni vonnis worden gewezen. Ferosa, die haar tranen niet kon bedwingen tijdens de zitting, heeft vrijdagmiddag haar broer opgehaald. "We zagen elkaar elke week, maar dit was anders omdat hij naar huis mag." Ze praat vol lof over de magistraat. "Het is een rechter die rechtvaardig is", benadrukt zij.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor was eerder belast met deze zaak. Bij het horen van de voorlopige invrijheidstelling van Naser I. reageerden de broers opgelucht. Ze omhelsden elkaar meteen en lieten hun tranen de vrije loop. De rechter maakte Raoul A. duidelijk dat hij nog wordt vastgehouden.

Raoul A. begon zijn laatste woord dat schriftelijk was vastgelegd. Hij stelt dat president Bashar al-Assad van Syrië al geruime tijd ernstige mensenrechtenschendingen pleegt tegen moslims in Syrië, ook tegen vrouwen en kinderen. Dat heeft hem geraakt en hij is zich gaan verdiepen in de zaak.

"Ik raakte toen gegrepen door de propaganda van IS, omdat ze leken op te komen voor moslims die onderdrukt werden door Assad. Ik beken dat ik enige sympathie had met IS en dat ik betrokken ben geweest bij de meeste dingen die worden genoemd in het dossier. Maar ik deed dat enkel vanuit goede bedoelingen."

Raoul A. zegt dat hij nooit van plan was aanslag te plegen op onschuldige burgers. Hij kwam later erachter dat ook de IS mensenrechten schendt en was hierdoor niet meer geïnteresseerd in de activiteiten van die organisatie. De verdachte weersprak dat hij radicaal is zoals hij wordt betiteld door het Openbaar Ministerie.

Als het OM een buurtonderzoek had gedaan, zou blijken dat ze helemaal niet radicaal zijn, zo stelt Raoul A. "We zijn juist behulpzaam en sociaal gevoelig en zijn nooit in aanraking gekomen met justitie, omdat we ons altijd hebben gehouden aan wetten van het land", zei Raoul A.

Bij hem kan het er niet in dat de officier van justitie heeft aangehaald dat hij persoonlijk contact had met IS-leider Abu Bakr al Baghdadi. "Hij is de most wanted in de hele wereld. Het lijkt alsof de man niets beter te doen heeft om met me te chatten. Dat terwijl bijna de hele wereld hem en zijn organisatie aanvalt en probeert uit te schakelen", redeneerde de verdachte.

Hij wees erop dat de familie veel lijdt als gevolg van de strafzaak. Er durven volgens hem bijna geen klanten meer in de slagerij van de familie te komen. "We verkochten wekelijks zevenhonderd kilo vlees, maar nu is dat niet eens honderd kilo. De vele beledigingen naar mijn ouders en zusje toe, hebben ons heel veel pijn gedaan."

Ook uitte Raoul A. zijn misnoegen over de wrede behandeling die zij hebben gekregen, alsof zij de grootste criminelen zijn van het land. Zij hebben daarbij last ondervonden van de dreiging van de student die burgers zou doden, indien de terreurverdachten niet worden vrijgelaten.

"Mijn broer en ik werden een maand lang afgezonderd en geplaatst in isolatiecellen. Dit is gebeurd tijdens de maand Ramadan." De belangrijkste prioriteit in zijn leven is om zijn ouders een laatste levensperiode te gunnen zonder stress, zorgen en schulden. "Dit heb ik geprobeerd door elke dag hard te werken."

Bij dit gedeelte van het laatste woord werd hij emotioneel. De verdachte is niet te spreken dat hij door de situatie de geboorte van zijn dochter en haar eerste jaardag niet heeft kunnen meemaken. Hij wees erop dat Suriname een vredig land is, waar onder andere alle culturen naast elkaar leven.

Dat is volgens hem kostbaar bezit van het land dat internationaal geprezen wordt. Hij vindt dat het OM hierin verandering wil brengen door zaken uit hun context te halen en verkeerde conclusies te trekken. Hierdoor wordt de maatschappij onnodig angst ingeboezemd. "Er zijn geen terroristen in het land en niemand wilde een aanslag plegen."

"Ik hoop dat deze nachtmerrie snel afloopt en wij ons leven kunnen oppakken en een toegevoegde waarde kunnen zijn voor de maatschappij en ik een vader kan zijn, die mijn dochtertje verdient", besloot hij. Naser I. had geen behoefte aan een laatste woord en sloot zich aan bij de verklaring van zijn broer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina