Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Risico dementie verkleinen met gezonde leefstijl

Risico dementie verkleinen met gezonde leefstijl

19/05/2019 08:51 - Van onze redactie

Risico dementie verkleinen met gezonde leefstijl

 

PARAMARIBO - Mensen kunnen het risico op dementie verminderen door een gezonde leefstijl erop na te houden. Dat houdt in regelmatig bewegen, niet roken, schadelijk alcoholgebruik vermijden en het gewicht beheersen. Verder ook een gezond dieet volgen en een gezonde bloeddruk, cholesterol- en bloedsuikerspiegel handhaven.

Dementie is op dit moment wereldwijd een snelgroeiend probleem voor de volksgezondheid. Jaarlijks komen er ongeveer tien miljoen nieuwe gevallen bij. Dementie is een ziekte die wordt gekenmerkt door verslechtering van de cognitieve functie. Dit zijn psychische processen die te maken hebben met zaken als begrip, kennis, herinneringen en geheugen, problemen oplossen en informatieverwerking. Deze verslechtering gaat verder dan wat van normale veroudering kan worden verwacht. Het beïnvloedt geheugen, denken, oriëntatie, begrip, berekening, leervermogen, taal en oordeel.

Dementie is het gevolg van een verscheidenheid aan ziekten en letsels die de hersenen beïnvloeden, zoals de ziekte van Alzheimer of een beroerte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen samengesteld. Deze bieden de basiskennis voor zorgverleners om patiënten te adviseren om cognitieve achteruigang en dementie te voorkomen. Geschat wordt dat in de komende dertigjaar het aantal mensen met dementie zal verdrievoudigen. Er moet daarom alles eraan worden gedaan om het risico op dementie te verminderen.

De richtlijnen zijn ook voor overheden, beleidsmakers en planningsautoriteiten nuttig. Ze kunnen worden gebruikt bij het ontwikkelen van beleid en bij het ontwerpen van programma's die een gezonde levensstijl stimuleren. Dementie is een belangrijke oorzaak van invaliditeit en afhankelijkheid bij ouderen. Bovendien brengt de ziekte een zware economische last op de samenleving als geheel. De kosten van de zorg voor mensen met dementie blijft stijgen.

De vermindering van risicofactoren voor dementie is een van de verschillende actiegebieden die zijn opgenomen in het wereldwijde actieplan van de WHO. Andere gebieden zijn versterking van informatiesystemen voor dementie, diagnose, behandeling en zorg, ondersteunen van mantelzorgers, onderzoek en innovatie. Het creëren van nationaal beleid en plannen voor dementie behoren tot de belangrijkste aanbevelingen van de WHO aan landen, in hun pogingen om deze groeiende uitdaging voor de gezondheid aan te pakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen