Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Essays voor verwerking slavernijverleden

Essaywedstrijd voor verwerken slavernijverleden

19/05/2019 20:15 - Audry Wajwakana

Het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam is ontworpen door kunstenaar Erwin de Vries.

Het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam is ontworpen door kunstenaar Erwin de Vries. Foto: AdamNet  

PARAMARIBO - Het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en een aantal christelijke kerken in Nederland nemen het initiatief om met een essaywedstrijd na te gaan op welke manier het gemeenschappelijke slavernijverleden positief verwerkt kan worden. De wedstrijd staat open voor belangstellenden uit Suriname, Caribische Koninkrijksdelen en Nederland.

De titel van de essaywedstrijd is "Heilzame verwerking slavernijverleden voor 'wit' en 'zwart'." Als thema formuleert NiNsee: Het trans-Atlantische slavernijverleden en de rol van de kerken hierin alsmede de doorwerking van dat verleden in het heden, waardoor de huidige generaties 'witte' en 'zwarte' Nederlanders de slavernij laten deel uitmaken van hun bewustzijn van de eigen geschiedenis; vervolgens dat bewustzijn een plaats geven in de Nederlandse samenleving en in de trans-Atlantische verhouding.

"Vormen van overgeërfd racisme en koloniaal denken zitten velen nog steeds dwars. Nu is het niet zo dat iedere vorm van onwetendheid of ontkenning meteen als bewuste 'racistische' stellingname moet worden opgevat. Het gaat misschien vooral om nalatigheid, om een slapend geweten dat verzuimt om het (onbewust) functioneren en klakkeloze overdracht van koloniaal denken aan te pakken", zegt NiNsee-directeur Urwin Vyent.

"Duidelijk zichtbaar was die 'gewetensverslapping' toen een minister Suriname afdeed als 'failed state'. Dat er niet zoveel witte mensen in Suriname wonen, betekent nog niet dat de doorwerking van dat verleden aan de 'witte kant' Suriname niet regardeert", vindt Vyent.

Voor de wedstrijd heeft het NiNsee de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad & Flevoland en de Werkgroep Caraïbische Letteren betrokken. Vyent zegt dat er voor de wedstrijd nog geen directe samenwerking is met de Surinaamse kerken.

"Wij vinden het wel van belang dat ook de kerken in Suriname serieuze aandacht besteden aan een heilzame verwerking van dat verleden. Immers, de kerken hebben vooropgelopen om de slavernij in te voeren en in stand te helpen houden, door middel van allerlei racistische theologische theorieën", zegt Vyent.

Het schrijfwerk mag vier- tot achtduizend woorden tellen en mag niet eerder zijn gepubliceerd. De essays moeten uiterlijk 15 september worden ingezonden. De uitslag wordt op 23 november bekendgemaakt tijdens een symposium over dit thema in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam. De winnaars mogen dan hun werken presenteren. Voor de top drie zijn er geldprijzen van 2500, 1500 en 1000 euro.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen