Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ex-hoofdofficier CIA krijgt 20 jaar cel

Ex-hoofdofficier CIA krijgt 20 jaar cel

17/05/2019 22:05

De voormalige hoofdofficier van de Amerikaanse CIA Kevin Patrick Mallory.

De voormalige hoofdofficier van de Amerikaanse CIA Kevin Patrick Mallory. Foto: NDTV.com  

WASHINGTON - Een voormalige hoofdofficier van de Amerikaanse CIA Kevin Patrick Mallory, is vrijdag door een federale rechtbank tot 20 jaar celstraf veroordeeld op beschuldiging van het doorspelen van Amerikaanse defensiegeheimen aan China. "Deze zaak is er een in een alarmerende trend van voormalige Amerikaanse inlichtingenofficieren die het doelwit zijn van China, en hun land en collega's verraden", zei assistent procureur-generaal John Demers in een verklaring.

Mallory zou in 2017 naar Shanghai zijn afgereisd en daar een persoon hebben ontmoet - Michael Yang - die zichzelf als een Chinese deelnemer van een denktank voorstelde. Mallory verklaarde later al snel te weten dat Yang voor de geheime dienst van China werkte. Mallory, die vloeiend Mandarijn spreekt, en Yang, communiceerden over gevoelige kwesties met een geheim communicatie-apparaat.

Uit een analyse van dat apparaat - een Samsung Galaxy-mobiel - bleek dat Mallory alle stappen had voltooid die nodig waren om zeker vijf vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten via het apparaat te verzenden. Bewijsmateriaal kwam aan het licht tijdens Mallory's rechtszaak, waar bewakingsvideo's werden getoond van Mallory die in een Fed-Ex winkel in het Amerikaanse Leesburg, documenten met opdrukken als 'geheim' scande op een geheugenkaart. Vervolgens betaalde Mallory in de winkel om de acht documenten te versnipperen.

Thuis probeerde Mallory de micro SD-kaart te verbergen, maar FBI-agenten vonden die tijdens een latere huiszoeking op de dag van zijn arrestatie: 22 juni 2017. De veroordeling van Mallory komt in een tijd dat meer mensen schuldig worden bevonden aan spionage voor China. In mei werd bekend dat CIA-officier,Jerry Chun Shing Lee is opgepakt, vanwege spionage voor China. Ron Rockwell Hansen, een voormalige officier van de Defence Intelligence Agency (DIA) werd in maart schuldig bevonden voor het ontvangen van honderdduizenden dollars, na het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan China. NU.nl/Reuters

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina