Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Slechte dag

COMMENTAAR: Slechte dag

17/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Slechte dag

 

HET REGENDE PIJPENSTELEN tijdens de installatie donderdag van vier nieuwe ministers door president Desi Bouterse. Volgens sceptici was dit een signaal van de weergoden. Die uiten zo hun ongenoegen over de situatie in Suriname, waar het staatshoofd zich kennelijk geen raad mee weet. En die tegen beter weten in hoopt dat deze reshuffeling, in tegenstelling tot de vele vorige, eindelijk wel wat zal opleveren en het volk uit de benarde positie kan halen. Die kans is klein natuurlijk, alle vorigen ministerswisselingen hebben het tij ook niet gekeerd. In sommige gevallen integendeel zelfs.

Dat het gezien de weersomstandigheden een slechte dag was voor een officiële plechtigheid, kon Bouterse niet deren. Hij maakte er op het paleis een leuk NDP-feestje van op kosten van de belastingbetaler, met band en al. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat je in bijna negen jaar tijd al 47 ministers hebt afgedankt. Tijdens een persconferentie haalde hij zijn oude, soms zelfs stervende, koeien uit de sloot.

Het onder controle brengen van de koers van de US dollar was er eentje van. Dat heeft hij al zo vaak beloofd, maar is hem nooit gelukt. Integendeel zelfs: veel Surinamers hebben slapeloze nachten hoe ze de in US dollars vastgelegde huur van hun woning deze maand moeten ophoesten met hun SRD-salaris dat met de dag minder waard wordt. Zij weten dat ook deze nieuwe belofte loos is en zullen gisteravond opnieuw de slaap met moeite hebben kunnen vatten. Voor hen was donderdag 16 mei dus een slechte dag.

Voor de Surinaamse vrouw in het algemeen was het eveneens een slechte dag. In de nieuwe samenstelling van de ministersploeg is hun aandeel gehalveerd van vier naar twee. Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer werd onlangs na tal van missers, zowel zakelijk als privé, door het staatshoofd persoonlijk de laan uitgestuurd. Ook kwam hij vorige week tot het inzicht dat Cristien Polak op Sociale Zaken en Volkshuisvesting in de korte periode dat ze er zat er weinig van had gebakken.

De overige twee vrouwelijke ministers heeft Bouterse, ondanks de nodige bedenkingen over hun prestaties, laten zitten. Waarschijnlijk met tegenzin, maar om vier dames tegelijk naar huis te sturen, kan als vrouwonvriendelijk worden opgevat. En dat zou weleens verkeerd kunnen uitpakken bij de komende verkiezingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina