Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Akiemboto betuigt spijt vóór zijn beëdiging

Akiemboto begint ministersambt met spijtbetuiging

17/05/2019 00:13 - Ivan Cairo

Sergio Akiemboto.

Sergio Akiemboto. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Sergio Akiemboto is zijn ministerschap begonnen met een spijtbetuiging. Wie het Surinaamse volk wil dienen moet eerlijk en open zijn, stelde hij afwijkend van het gebruikelijke protocol, in een korte verklaring voordat hij de eed als minister aflegde.

Akiemboto biechtte op dat hij tien jaar geleden zijn vrouw heeft geslagen en dat ze aangifte tegen hem had gedaan. "Kenmerkend aan dienend leiderschap is de liefde voor de mensen die je gaat dienen. Kenmerkend aan dienend leiderschap is respect voor de medemens. Kenmerkend aan dienend leiderschap is eerlijkheid en transparantie. Dat moeten we doen als leiders die het Surinaamse volk moeten dienen", zei Akiemboto.

Hij gaf aan dat tijdens het antecedentenonderzoek een incident naar boven is gekomen waardoor hij de functie niet meer wilde aanvaarden. In een boze bui tien jaar geleden had hij zijn vrouw geslagen, gevolgd door een aangifte bij de politie. Hij werd door de politie opgeroepen en na verhoor heengezonden. Akiemboto vertelde verder dat hij en zijn vrouw hun problemen hebben opgelost, elkaar hebben vergeven en daarna met elkaar zijn getrouwd.

Nu tien jaar later maakt hij deze fout die hij destijds heeft begaan zelf bekend aan de Surinaamse samenleving zodat dit niet tegen hem gebruikt zal worden in zijn functie als minister. Opnieuw ging hij door het stof, nu ten overstaan van de president en de totale samenleving. "Ik vraag haar nog een keer, vóór het volk van Suriname vergiffenis voor wat ik heb gedaan." Dit statement werd verwelkomd met luid applaus van de ruim driehonderd aanwezigen. "Eén fout die ik heb gemaakt zal mij niet weerhouden om deze grote taak op mij te nemen."

President Bouterse stelde de openheid van Akiemboto op prijs en stelde hem als voorbeeld voor andere jongeren. Hij heeft volgens het staatshoofd opnieuw bewezen een rolmodel te zijn. Bouterse bedankte zijn echtgenote en de geestelijke leiders die Akiemboto hebben kunnen overhalen om over het incident te stappen en het ministerschap te aanvaarden. Na de beëdiging werd de nieuwe bewindsman onder gejuich van een grote schare aanhangers begeleid naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen waar hij nu de scepter zwaait.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina