Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Opportunisten

COMMENTAAR: Opportunisten

15/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Opportunisten

 

WILLIAM WAIDOE HEEFT Pertjajah Luhur (PL) de rug toegekeerd en is in het nest van de Nationale Democratische Partij (NDP) gekropen om daar zijn geluk te beproeven. Dat was maandag ‘breaking news’, ook in deze krant. Maar was het echt wel zo breaking? Dat hij zijn overstap bekendmaakte tijdens een vergadering van De Nationale Assemblee was inderdaad bijzonder, maar er werd al maanden over gespeculeerd. Zelfs zijn moeder gaf enkele weken geleden in een opmerkelijk interview aan dat ze het maar niks vond dat haar zoon bij PL zat en dat zij zelf altijd van de NDP zal blijven houden.

Overlopen van politici is van alledag, hoewel sinds het aantreden van de eerste regering-Bouterse in 2010 het lijkt verheven tot een nationale sport. De meeste politici hebben vooral hun eigen welzijn voor ogen en verlaten hun partij zodra zij menen dat zij hun zin niet krijgen. Voor PL is het vertrek van Waidoe geen aderlating, want als assembleelid heeft hij tot nu toe nauwelijks van zich doen spreken. Wat dat betreft heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo gelijk. Maar dat hij spreekt van 'verraad', werkt op de lachspieren.

Want als iemand veelvuldig verraad heeft gepleegd, dan is het wel Somohardjo zelf. Hij heeft tot nu toe drie partijen versleten (NPS, Pendawalima en PL) en verbaasde in 2010 vriend en vijand door met zijn NDP-aartsrivaal Desi Bouterse in een coalitie te stappen. Om over al zijn andere misstappen en fratsen waarbij hij mensen zwaar teleurstelde, maar te zwijgen.

Het is opmerkelijk dat vooral relatief jonge politici bij het minste of geringste het besluit nemen om naar een andere partij te gaan. De tijd dat je een partij van wieg tot graf trouw blijft, ligt kennelijk ver achter ons. De hedendaagse generatie politici heeft geen ruggengraat en al helemaal geen principes. Of je ze nou dissidenten, verraders, verstotenen of mislukkelingen noemt, één ding hebben de overlopers met elkaar gemeen: ze zijn opportunisten.

Ze stellen hun eigen belang voorop, niet dat van de kiezers aan wie ze hun lucratieve baan te danken hebben. Het draait allemaal om macht, het maakt niet uit onder welke politieke vlag ze die kunnen krijgen. Sommigen zouden zelfs bereid zijn hun moeder te verkopen om die macht te krijgen of te behouden. Dat kun je van Waidoe overigens niet zeggen: hij heeft naar zijn moeder geluisterd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina