Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Betalingsprobleem SZF en apothekers lijkt opgelost

Betalingsprobleem SZF en apothekers lijkt opgelost

15/05/2019 09:58

SZF-verzekerden hoeven niet te betalen voor medicijnen. Het betalingsprobleem tussen het ziekenfonds en de apothekers is opgelost.

SZF-verzekerden hoeven niet te betalen voor medicijnen. Het betalingsprobleem tussen het ziekenfonds en de apothekers is opgelost. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Verzekerden van het Staatsziekenfonds (SZF) hoeven niet te betalen voor medicamenten bij particuliere apotheken. Dat zou vanaf woensdag plaatsvinden, indien het SZF en de Vereniging van Apothekers de plooien niet hadden gladgestreken over de achterstallige betalingen. “Het probleem is opgelost en morgen (vandaag ... red.) wordt het nog te betalen saldo gecrediteerd”, zegt SZF-directeur Ricky Kromodihardjo tegen de Ware Tijd.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft het parlement dinsdag meegedeeld dat de betaling in orde komt, nadat verschillende parlementariërs hierover vragen hadden gesteld. "Zien is geloven", reageert apotheker John Tjong Akiet. Hij hoopt niet dat hij eind deze maand opnieuw geconfronteerd wordt met een halve betaling.

Dit probleem heeft zich volgens de apotheker al eerder voorgedaan, maar de laatste zes maanden liepen de betalingen naar tevredenheid. De apotheker heeft nu weer de indruk dat er geen duurzame oplossing is gevonden voor de kwestie. "Zonder enige melding vooraf, heeft het SZF eind april slechts 50 procent betaald van de rekeningen van de apotheken over de maand maart", zegt hij.

Dit zorgt voor een domino-effect, want de apothekers kunnen op hun beurt dan geen medicamenten kopen om hun zaak te bevoorraden en het betalen van salarissen en overige kosten komen in gedrang. "Wij dienen het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening ook te betalen", zegt Tjong Akiet.

Het SZF heeft het beeld van gelijkwaardige partners in de zorg volkomen laten varen, concludeerde de Vereniging van Apothekers maandag na spoedberaad en verwoede pogingen om in gesprek te treden met de stichting SZF. Tijdens een vergadering heeft een leidinggevende van SZF kenbaar gemaakt dat de stichting de apotheken niet kan betalen, schreef de apothekersorganisatie dinsdag in een persbericht. 

"Als gevolg van de verkregen informatie en onacceptabele opstelling van het SZF, zult u als verzekerde per woensdag 15 mei tot nader orde tegen contante betaling uw medicijnen kunnen ontvangen", maakte de vereniging daarna bekend. De apothekers wachten hun betaling intussen af.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen