Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Aanstelling Misiekaba en Parmessar etnische troef’

‘Aanstelling Misiekaba en Parmessar etnische troef’

15/05/2019 08:02 - Naomi Hoever

André Misiekaba wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

André Misiekaba wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De aanstelling van André Misiekaba en Rabin Parmessar als ministers van respectievelijk Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) en Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer (RGB ) is volgens critici een etnische troef die is ingezet om zieltjes te winnen bij de komende verkiezingen.

Dit is geen uitvinding van de NDP, zegt politiek analist Hardeo Ramadhin. In het verleden is deze troef volgens hem ook ingezet door andere politieke partijen. "Of deze methode succesvol zal zijn weet ik niet. Je maakt meer kans als je het veld als minister ingaat." Volgens Ramadhin kan een minister de belangen van mensen beter behartigen.

Met de benoeming van Misiekaba zouden de verloren stemmen kunnen worden teruggehaald, denkt Ramadhin. In 2005 behaalde Misiekaba namelijk 1.328 stemmen en in 2010 kreeg de politicus 6.724 kiezers achter zich. Echter, bij de laatste verkiezingen maakte hij een terugval naar 3.187 stemmen.

Ramadhin zegt dat Misiekaba de stemmen is kwijtgeraakt aan Edward Belfort, die bij de stembusgang in 2015 als nieuwkomer 5.759 stemmen behaalde. "De NDP is terrein onder de Marrons aan het verliezen. De kracht van Belfort moet niet onderschat worden."

Rabin Parmessar werd na zijn lidmaatschap van DNA eerst minister van Openbare Werken en daarna directeur bij de Energiebedrijven Suriname. "Nu op de valreep bij RGB. Voor overige ambtenaren geldt dat je op je zestigste met pensioen gaat en Parmessar wordt dit jaar 67." In 2005 behaalde Parmessar 863 stemmen, in 2010 maakte hij een behoorlijke sprong naar 5.500 en in 2015 was er een enorme terugval naar 783 stemmen.

Bestuurskundige August Boldewijn uit zich voorzichtiger over de move van de regering om de eerder genoemde personen aan te stellen. Omdat de peilingen niet landelijk zijn gehouden, ziet hij geen indicatoren om met de critici mee te gaan. "De wetenschappelijke bureaus van de politieke partijen zouden peilingen moeten houden om na te gaan welke personen de partij verlaten en of er sprake is van een afname, daar er over en weer wordt overgelopen."

Wat Boldewijn wel met zekerheid stelt is dat de populariteit van de NDP dalende is. Hij noemt enkele verschijnselen die duiden op wanbeleid van de regering: "De leugen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, rond Glenn Gersie, ex-governor van Centrale Bank, de leugen en het bedrog van ex-minister van RGB, Roline Samsoedien en de kwestie van seksueel misbruik van de zoon van Samsoedien."

Hij vervolgt: "De kwestie van de 30 procent aandelen in het Saramacca-gebied die door de regering aan Rosebel Goldmines verkocht zouden worden en de kwestie van malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank." Al deze zaken houden de samenleving in hun greep en duiden op de neergang van de NDP, vindt Boldewijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina