Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Twaalf maanden cel voor illegale goudwinning

Twaalf maanden cel voor illegale goudwinning

14/05/2019 04:47 - Van onze redactie

Twaalf maanden cel voor illegale goudwinning

 

PARAMARIBO - Edward A., die terechtstaat voor illegale goudwinning, smeekte kantonrechter Marie Mettendaf om hem direct naar huis te sturen. Zijn verzoek werd niet ingewilligd, maar over een week is zijn straf achter de rug. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. Daarbij krijgt de goudzoeker een proeftijd van drie jaar.

Edward A. verzocht de rechter om door de vingers te kijken en stelde voor hem een fikse boete op te leggen. Hij deed aan illegale goudwinning in het concessiegebied van Rosebel in Brokopondo. "Ik heb een grote fout gemaakt en ik heb gezien dat de straf zwaar is. Als jullie mij vrijlaten kan ik zelf een hoge boete betalen. Ik heb een vrouw en kinderen thuis die ik moet verzorgen meester. Het doet me pijn. Bestaat er geen andere optie om dit verder af te handelen?", vroeg Edward A. terneergeslagen.

Officier Roy Elgin vroeg hem of hij niet op de hoogte was dat hij vervolgd kon worden voor zijn daden. "Ik wist het helemaal niet", antwoordde Edward A. "Ik zie zoveel andere mensen goud zoeken in Brokopondo. Nu weet ik het wel." Rechter Mettendaf zei dat zijn smeekbede niet nodig was. Ze wees hem erop om in de toekomst verstandige besluiten te nemen en niet meer in aanraking te komen met de justitie. "Je hebt geen vergunning om daar goud te zoeken, je mag niet in andermans mijngebied werken. Dat moet je onthouden."

Elgin had twaalf maanden cel geëist waarvan vier voorwaardelijk. Hij stelde dat A. gestraft moet worden, omdat de illegale mijnactiviteiten in het verleden tot gewelddadige opstanden hebben geleid.  "Het is een vorm van overlastcriminaliteit. Als gevolg hiervan zijn er gewelddadige opstanden geweest op het bedrijfsterrein. Er zijn daar machines en goederen vernield. Het kan gevaarlijk worden en niet alleen voor de daders. Ze brengen niet alleen hun leven in gevaar. Om recidivegedrag te voorkomen, moet er een gepaste straf aan ze gegeven worden", aldus de onvermurwbare openbare aanklager.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina