Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Negatieve normering

COMMENTAAR: Negatieve normering

14/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Negatieve normering

 

IN DE AFGELOPEN periode hebben er zich een aantal opmerkelijke zaken voorgedaan. Er is een koerier aangehouden die honderdduizenden euro’s bij zich had met de intentie die om te zetten in US dollars. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft een boze persconferentie gehouden over het feit dat Nederland niet van plan is de aangehouden 19 miljoen euro van Suriname vrij te geven. Dit geld zou namens handelsbanken in US dollars moeten worden omgezet om rekeningen van bedrijven en organisaties te betalen.

Die maatregel was weer het gevolg van de problematiek dat correspondent banking steeds moeilijker wordt voor landen als Suriname, die stringentere maatregelen moeten doorvoeren om de-risking (uitsluiting) te ontlopen. De bovenstaande omstandigheden hebben niet alleen tot gevolg dat de US dollar schaars en dus duur wordt.

Ze tonen ook aan dat de verhoudingen in de wereld niet eerlijk zijn. Suriname ondervindt enorme schade door de maatregel die een vreemde mogendheid neemt. Eén die trouwens een veel grotere drugseconomie heeft dan klein Suriname. Internationaal zal echter nooit worden opgetreden tegen Nederland; het is trouwens een machtig land.

Suriname is dat niet en moet helaas erkennen dat grontapu no prati nanga leti. Het lastige is dat in dit spreekwoordelijk gevecht tussen 'David' en 'Goliath', het lot niet aan de kant staat van 'David' omdat Suriname haar zaakjes niet op orde heeft. Dat bewijst het megaschandaal bij de Surinaamse Postspaarbank (SPBS) overduidelijk.

In 2016 stelde André Misiekaba dat als onderdeel van het herstel- en stabilisatieplan huishuur niet meer in buitenlandse valuta mag worden geprijsd en Bouterse beloofde plechtig dat de koers zou dalen. Deze twee beleidsmakers geloven vooral in zelfgebouwde luchtkastelen. Dat de regering een instituut als de CBvS vermoedelijk compleet omzeilt en kennelijk de SPSB gebruikt als persoonlijke graaipot, is een voorbeeld van de onwil om goed bestuur en sterke instituten te hebben.

Helaas ligt er een groter gevaar dan schaarse dollars en hoge koersen op de loer. Suriname moet volgend jaar juni, dus net na de verkiezingen, voldaan hebben aan de veertig aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Lukt dat niet, dan kan dat Suriname een negatieve normering opleveren.

Internationaal gerenommeerde instanties zullen huiverig zijn om kapitaal beschikbaar te stellen voor projectontwikkeling in Suriname, zowel in de publieke als in de private sector. Als dit gebeurt, kan alleen God ons nog helpen, en die hielp 'David' alleen maar vanwege zijn goede inborst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina