Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Corpus delicti

COLUMN: Corpus delicti

14/05/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Corpus delicti

Gerold Rozenblad  

Ik heb begrepen dat de president ‘Dagblad Suriname’ voor het gerecht gaat dagen. De publicatie van maandag is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Bronnen binnen het kabinet hebben me dat onthuld. Het was een emotionele ochtend gisteren. Het begon allemaal nog zo goed, toen het staatshoofd de collage van 47 ministers bekeek. Een beetje als een album van de school waar je bent geweest. Je ziet mensen van wie je een paar slechts vaag herinnert. Ik hoor dat hij zelfs Bosje erbij riep. “Eey Jules. Kon luku.” En Bosje schoof aan. Samen bekeken ze het blad.

Bosje toen: "Kijk die man Blokki. Mi no yere neks fu a man moro. En Wollu bijna mi no e miti moro. Luku Falisi!" En Bosje barst in lachen uit. Pres staart nog naar de krant en haalt vage herinneringen op aan Linus Diko en Paul Abena. Net als bij zo'n schoolfotoboek is het soms lastig om enig moment van de gefotografeerde weer boven te halen. Bosje vertrok. En toen kenterden de emoties van de pres. Hij begon nadrukkelijker naar die krant te kijken. Zijn oog viel op Adelien Wijnerman en hij vroeg zich af waar we nu zouden zijn als hij naar haar had geluisterd toen zij als eerste waarschuwde om de tering naar de nering te zetten. Als hij haar als 'dank' niet verbannen had naar die post waar zij moet bijhouden waar ze juist voor had gewaarschuwd. Hij beet op zijn lip.

Zijn tanden drongen nog dieper in zijn eigen vlees toen hij de foto van 'Tante Wonny' bekeek die van hetzelfde laken een pak was als Adelien en dus ook het veld moest ruimen. Leendert was niet afgebeeld, maar kwam ongewild in het mentale beeld, samen met het bloed dat ondertussen van zijn gesprongen lippen vloeide. De pres besloot zich te vermannen en smeet die rotkrant in een hoek. Had hij die maar in de prullenbak gegooid. Want in die hoek viel zijn oog een paar minuten later precies op de afbeeldingen van Rambo en Tigri Barba. Ach, ons staatshoofd spoedde zich naar de wasbak om zijn maaginhoud een andere bestemming te geven. Zich opfrissend vroeg hij zich af wat hij zo misdaan heeft om op die manier bestraft te worden voor zijn keuzes. "is mijn inzicht zo waardeloos", vroeg hij zich in stilte af. En de slideshow - hij kent ze immers allemaal - begon opnieuw. Ongewild.

Ach, de pres weet welk vlees hij in de kuip heeft gehad en begon op voorhand de antidepressiva uit zijn la te halen. Want als je al de middelmatigheid hebt gehad, moet je mentaal nog sterk genoeg zijn om de beeltenissen van Graaibrahams, Roline en nu ook nog Ginmardo onder ogen te halen. Ik hoor dat de pres zelfs een traantje wegpinkte toen Pengel de revue passeerde. Bij die laatste naam was hij echt een gebroken man, letterlijk met het hoofd in de handen zittend. Mijmerend. Met in zijn ooghoek nog steeds die rotkrant waar nu de foto's van Lie a Kwie, Gopi, Amafo en Tosendjojo hem aanstaarden! Kijk, elk mens heeft zijn grenzen…

Ik hoor dat op een bepaald moment een personeelslid getier en gebonk hoorde komen uit het kantoor van de arme man. Toen samen met andere loslopende belangrijke mensen de deur werd opengegooid konden ze met moeite de krant ontzetten van een buiten zijn zinnen zijnde staatshoofd die het bedrukt papier tot doelwit van zijn schoenen had gemaakt. Hij kreeg strikte rust voorgeschreven, maar Syat Lont Sjini heeft ondertussen Dora al gebeld om die krant aan te klagen wegens het opzettelijk in gevaar brengen van de gezondheid van het staatshoofd. Die editie van gisteren wat ervan over is is veilig opgeborgen als corpus delicti.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina