Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bepalen politieke kleur is een persoonlijke keuze’

‘Bepalen politieke kleur is een persoonlijke keuze’

14/05/2019 16:57 - Naomi Hoever

Politicoloog Hans Breeveld.

Politicoloog Hans Breeveld.  

PARAMARIBO - Een bepaalde partij aanhangen is een persoonlijke keus die mensen maken, zegt politicoloog Hans Breeveld. Hij reageert op de vraag of personen rondom een politicus verplicht zijn dezelfde partij aan te hangen. Hij legt uit dat de gronden van de politieke keus die iemand maakt, belangrijk zijn.

Recent verscheen de moeder van het DNA-lid William Waidoe in de media. Tot maandag behoorde Waidoe tot de gelederen van Pertjajah Luhur. Tijdens de hervatting van de begrotingsbehandeling maakte hij bekend de NDP-fractie te zullen ondersteunen. Hoewel Waidoe fractielid van de PL was, stak zijn moeder niet onder stoelen en banken dat zij een fervente aanhanger van de NDP is.

Dat zal ze blijven omdat zij onder deze regering "beter kan ademen". Zij viel over het feit dat ze nooit gekend is door de voorzitter Paul Somohardjo van PL, en dat 'Somo' niet concreet is geweest over de kandidaatstelling van haar zoon. Breeveld zoekt opzet achter de boodschap van de moeder. "Waidoe's moeder was doorzichtig. Het had veel van een opgezette zaak."

Breeveld: "Een partij aanhangen heeft met het geweten te maken en met de ontwikkeling van het land." De politicoloog merkt op dat het belangrijk is dat mensen met wie een politicus dagelijks te doen heeft, hem of haar ondersteunen. Hij geeft verder aan dat het de taak van ouders is hun kind op een bepaald moment los te laten, zodat het zelf zijn levenspad kan voltooien. Breeveld vergelijkt het met het belijden van een bepaald geloof, waarbij kinderen aanvankelijk automatisch het geloof van de ouders overnemen.

In zijn politieke geschiedenis heeft Suriname bloedverwanten gekend die in politieke ideologie van elkaar verschilden, zoals de broers Artie en Winston Jessurun (NPS, later Keerpunt 2000 en DA'91) de broers Carl, Hans en Borger Breeveld (DOE, NPS en NDP) en de broers Andy en Gregory Rusland die respectievelijk de NDP en NPS aanhangen.

Op de vraag aan Breeveld hoe hij in de media zou reageren op een actuele situatie van zijn broer, antwoordt hij: "Ik zou een meer diplomatiek antwoord geven. Ik zou het binnenshuis houden of mij onthouden van commentaar. Dit heeft te maken met onze kleine gemeenschap. In grotere landen met een hoger ontwikkelingsniveau begrijpen mensen dat politiek persoonlijk is." Zelf zegt Breeveld dat hij nooit ruzie met zijn broers heeft gehad over de politiek. "Je moet zaken weten te relativeren in plaats van te antagoneren (tegengesteld zijn,...red.)".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina