Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Mensen weten niet wat onze bijdrage is geweest'

'Veel mensen weten niet wat onze bijdrage is geweest'

13/05/2019 05:08 - Jason Pinas

Voorzitter Fred van Russel (r) en secretaris Wilfred van Gom van de
Federatie van Oudstrijders en ex-militairen bij het monument ter herinnering aan de Surinaamse Koreaveteranen.

Voorzitter Fred van Russel (r) en secretaris Wilfred van Gom van de Federatie van Oudstrijders en ex-militairen bij het monument ter herinnering aan de Surinaamse Koreaveteranen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De scholieren die vrijdag hebben deelgenomen aan de educatieve dag van de Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen in Suriname, waren duidelijk onder de indruk van de vele verhalen. In de recreatiezaal van de Memre Boekoe Kazerne luisterden ze aandachtig naar militairen die hen toespraken. De ervaringen die de oud-strijders hebben gedeeld over hun periode in de Koreaanse- en de Tweede Wereldoorlog, maakten enorm veel indruk op de tieners.

"Ik ben heel blij met dit initiatief. Ik vind het goed dat we meer over de oorlog kunnen weten en wat ze allemaal hebben meegemaakt", zegt Genine Sital van de Hendrikschool aan de krant. Vooral de moed van de militairen vindt ze prijzenswaardig. "Ik heb na dit alles wat ik heb gehoord, veel meer respect voor de militairen. Het was gevaarlijk en geen pretje", onderstreept Saisha Mac Andrew van de M.G.J. Poolschool.

De activiteit was georganiseerd op de dag dat precies 79 jaar geleden de noodtoestand was afgekondigd in Suriname. Dit gebeurde omdat de Duitsers Nederland waren binnengevallen. De scholieren konden hun ogen niet geloven tijdens de rondleiding in het Surinaams Legermuseum. Ze mochten de foto's en wapens bezichtigen en aanraken.

Wilfred van Gom, secretaris van de federatie, is blij met de opkomst en het enthousiasme van de leerlingen. Hij noemt de activiteit een "bijzonder moment", omdat de geschiedenis wordt overgedragen aan de jeugd.

"Dit is heel belangrijk omdat er informatie wordt verstrekt over de bijdrage die Suriname heeft geleverd aan de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Vele mensen weten niet wat onze bijdrage geweest is", zegt Van Gom. De oud-strijder zou willen dat dit stukje geschiedenis verder wordt gedeeld en vindt het uitstekend dat dit via de scholen wordt gedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina