Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veel klachten over aanvraagprocedure e-ID's

Veel klachten over aanvraagprocedure elektronische ID-kaarten

13/05/2019 17:03 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin (l) en minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken bij de launch van de e-ID eerder dit jaar.

Vicepresident Ashwin Adhin (l) en minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken bij de launch van de e-ID eerder dit jaar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Sinds de introductie van de nieuwe elektronische ID-kaart, de e-ID, regent het klachten van burgers over lange rijen, de onduidelijke aanvraagprocedure, de trage afhandeling, inadequate voorlichting door de autoriteiten en onaangekondigde sluiting van registratiekantoren. Sommige mensen werden van het kastje naar de muur gestuurd, aan het lijntje gehouden of moesten twee tot drie keer teruggaan voordat ze werden geholpen.

Wat aanvragers vooral dwarszit, is dat in de media wordt bekendgemaakt dat belanghebbenden zich kunnen aanmelden bij elk CBB-kantoor waar registratie mogelijk is, maar dat ze na aanmelding toch worden verwezen naar het wijkkantoor in hun eigen ressort. Desgevraagd zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) dat het ministerie de afgelopen dagen eenduidige richtlijnen heeft gegeven aan de CBB-kantoren. Dat de kantoren afwijkende procedures hanteren, is niet op instructie van het ministerie.

Eén van de mensen die niet is te spreken over de gang van zaken is de ondernemer Deonarine Ramsaroop. Na vier dagen waren hij en zijn gezin nog steeds niet geholpen. Hij ging maandag met vrouw en zoon naar het CBB-hoofdkantoor en werd daar verwezen naar het wijkkantoor Lelydorp omdat hij in de omgeving van Hanna's Lust woont.

Om te veel "loperij" te voorkomen, belde hij naar Lelydorp en kreeg hij te horen dat hij zich eerst moet vooraanmelden. Om er zeker van te zijn dat dat de procedure is, belde de ondernemer dinsdag naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hem wordt verteld dat er geen vooraanmelding is; hij moet gewoon bij het wijkkantoor zijn aanvraag indienen.

Wanneer het gezin zich donderdag al om zes uur 's morgens aanmeldt is er een procedure waarbij namen van een lijst worden afgeroepen van mensen die zich van tevoren hadden opgegeven. Als hij zijn beklag doet, houdt een beveiligingsmedewerker van het wijkkantoor hem voor dat dat de procedure is en dat per dag maar honderd mensen kunnen worden geholpen. Het gezin staat enkele uren in de rij en keert onverrichterzake huiswaarts.

Minister Noersalim zegt dat de afwijkende procedure niet op instructie van Biza wordt gehanteerd. Hij zegt dat de coördinatoren intussen bezig zijn met de medewerkers om de juiste richtlijnen door te geven. Volgens hem is er ook veel ruis in de voorlichting en informatieverstrekking omdat bepaalde politici om politiek gewin mededelingen doen die voor verwarring zorgen.

Hierdoor gaan mensen die hun ID-kaart nog niet hoeven te vernieuwen onnodig een aanvraag indienen, wat bijdraagt aan de drukte. Ook is het bezijden de waarheid dat wie binnen zes maanden geen e-ID heeft daarvoor zal moeten betalen of een boete krijgt. "Iedereen wiens id-kaart nog geldig is heeft drie jaar de tijd om die gratis te vernieuwen. Alleen personen van wie de kaart is verloren of beschadigd en in de plaats daarvan een e-ID komen maken moeten betalen", zegt de minister.

De andere groep die binnen zes maanden na introductie van de e-ID geen kaart is gaan maken zal na die periode wél moeten betalen. Ook een boete krijgen zeventienjarigen, omdat zij op hun zestiende al een ID-kaart moesten hebben en nu dus in overtreding zijn, verduidelijkt Noersalim. "Voor iedereen met een geldige id-kaart die binnen de overgangsregeling van drie jaar een e-ID-kaart maakt, is de eerste kaart kosteloos."

De CBB-kantoren werken volgens de minister met een nummersysteem om het werk te reguleren en te vergemakkelijken. Het aanvraagproces per persoon duurt ongeveer vijf minuten. De kantoren stellen aan de hand van hun openingstijden vast hoeveel aanvragen ze per dag maximaal kunnen afhandelen en geven op basis daarvan nummers uit.

Om de druk bij de kantoren te spreiden en burgers meer ruimte te geven, zijn de openingstijden van de CBB-kantoren op weekdagen tot zes uur 's middags open voor de aanvragen van een e-ID.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina