Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemse agrariërs Para bundelen zich

Inheemse agrariërs Para bundelen zich

13/05/2019 07:56 - Jason Pinas

Inheemse agrariërs Para bundelen zich

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Agrariërs van de inheemse dorpen Mata, Powaka, Redi Doti en Pierre Kondre Kumbasi, willen in de komende periode beter uit de verf komen. Met name hun productie en afzet moet binnen niet al te lange tijd groter en beter georganiseerd zijn. Daarom hebben meerdere coöperaties van deze dorpen zich verenigd in de Federatie Inheemse Agrariërs in Para (Fiap).

"We moeten samenwerken. Dat is heel belangrijk voor onze vooruitgang als inheemsen", benadrukten meerdere sprekers, onder wie basya Harriette Vreedzaam-Joeroeja van Pierre Kondre Kumbasi. De officiële proclamatie van de Fiap vond zaterdag plaats, onder grote publieke belangstelling, in het gemeenschapshuis van dit dorp. Onder de aanwezigen bevonden zich onder meer de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) en Deepak Jairam, waarnemend directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Vreedzaam hield de bestuursleden van de kersverse federatie voor dat ze zich niet alleen moeten richten op grootschalige producties. Ze stelt dat de agrariërs ook rekening moeten houden met de tradities van inheemsen. "We moeten kijken hoe we de een middenlijn vinden tussen commerciële activiteiten en wat onze voorouders voor ons hebben nagelaten. Want als we het vernietigen, hebben onze kinderen straks niets meer. We moeten een brug slaan tussen de twee mogelijkheden zonder dat wij onze eigen bestaan schaden."

Vertegenwoordigers van omliggende dorpen konden zich helemaal terugvinden in de kanttekeningen van Vreedzaam-Joeroeja. Voor hen zal vooral de onderlinge communicatie tussen traditioneel gezag en het bestuur van de Fiap van eminent belang zijn. Voorzitter Jerry Birambie zei dat hij samen met anderen sinds vorig jaar bezig is met de oprichting van de federatie. Hij presenteerde zaterdag een plan dat de komende tien jaren uitgevoerd zal worden.

"We kwamen tot de ontdekking dat als we meer willen bereiken, we moeten samenwerken. We willen dus als aanspreekpunt dienen voor alle agrariërs in dit gebied", aldus Birambie. De komende periode zal de Fiap samenwerkingsverbanden aangaan met andere organisaties zoals de Asfa. Ook het ministerie van LVV wordt gezien als een belangrijke partner.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina