Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese trawlers niet weg te krijgen

Chinese trawlers niet weg te krijgen

13/05/2019 15:57 - Van onze redactie

Eén van de Chinese trawlers.

Eén van de Chinese trawlers. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De zes Chinese trawlers die reeds maanden in Surinaamse wateren verkeren, liggen er nog steeds. Op 1 mei is een van deze boten door de Kustwacht opgebracht en de kapitein is in verzekering gesteld. Na enkele dagen blijkt dat het schip zich wederom bij de overige vijf voor de kust heeft gevoegd. Naar verluidt is het schip gecontroleerd en is voor illegaliteit een boete opgelegd. Nadat deze was voldaan, is de boot weer naar zee gevaren.

Uit verschillende bronnen wordt vernomen dat de actie van de Kustwacht niet voor deining op de schepen heeft gezorgd en dat ze nog rustig dobberen bij het Lichtschip. Dit ondanks de opvatting van zowel scheidend minister Lekhram Soerdjan van LVV, als president Desi Bouterse dat zij illegaal aanwezig zijn en moeten vertrekken.

De laatste verwikkelingen hebben de visserijsector weer op scherp gezet. Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Associatie, kan zich de situatie niet voorstellen. "Als het Openbaar Ministerie gronden heeft gehad om de Kustwacht te laten optreden, dan neem ik aan dat dezelfde gronden ervoor kunnen zorgen dat die schepen worden weggejaagd."

Karg stelt dat de sector hecht aan de toezeggingen van het staatshoofd en dat de schepen moeten vertrekken. Ook Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, verwijst naar deze toezeggingen. "Maar ondertussen zijn wij bezig met een eigen strategie." Wat die is wil hij niet kwijt. Wel dat deze kwestie zich al zes maanden voortsleept en de sector duidelijkheid wil.

De boten zijn sedert november in Surinaamse wateren en er komt maar geen duidelijkheid over het werkelijke lot van de vaartuigen die vallen onder de Surinaamse entiteit Ros National Fisheries. Navraag bij verschillende juristen over het kat-en-muisspel leert dat uit het gedrag van de onderneming valt op te maken dat de staat een enorme schadeclaim mag verwachten.

Die zal vermoedelijk gelden vanaf begin maart, toen Soerdjan formeel stelde dat de schepen niet voldoen en dus illegaal in Suriname vertoeven. "Iemand moet ergens het bedrijf de indruk hebben gegeven dat schepen met deze capaciteit wel toegelaten zullen worden", wordt geredeneerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina