Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Baggeren zonder plan is geldverspilling'

‘Planloos baggeren Surinamerivier geldverspilling’

12/05/2019 08:19 - Wilfred Leeuwin

De onlangs tot eredoctor benoemde Deryck Ferrier.

De onlangs tot eredoctor benoemde Deryck Ferrier. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Het uitbaggeren van de Surinamerivier zonder een baggerprogramma en denken dat de schepen zonder meer zullen komen, is niets anders dan geldverspilling”, zegt de onlangs tot eredoctor benoemde Deryck Ferrier. Na het baggeren moet de scheepvaart worden geïntensiveerd zodat voldoende bulkschepen gebruik zullen maken van de beter toegankelijke vaargeul. Gebeurt dat niet, dan wordt niet alleen geld verspild aan het project, maar worden de kosten van de haven ook veel hoger.

Ferrier sprak hierover, als onderdeel van zijn rede voor het verkrijgen van zijn eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Volgens Ferrier hoeft er zelfs helemaal geen geld uitgetrokken te worden voor het baggeren van de Surinamerivier, tenzij er een baggerprogramma aan is verbonden.

"Internationaal is het zo dat als je een baggerprogramma maakt, je helemaal niets betaalt. De baggeraar gaat de partijen zoeken die met hun schepen de haven in komen. Maar dan moet de baggeraar wel de ruimte krijgen voor industrieterreinen met garanties voor wetgeving, goedkoop water en goedkope energie."

Volgens Ferrier zijn er in de wereld voorbeelden genoeg van dergelijke programma's. President Bouterse heeft in zijn laatste ontmoeting met journalisten gezegd dat het baggeren van de Surinamerivier wel voortgang zal vinden. Hiervoor zou al een Chinees bedrijf zijn aangetrokken via een internationale aanbesteding.

Suriname heeft de kans op een goed baggerprogramma laten schieten, vindt wetenschapper Ferrier. Dat was in de periode dat de bauxietsector nog draaiende was en de schepen van Suralco met voldoende bulkmateriaal gebruik maakten van de rivier. Op de kosten van het baggerplan kon toen worden bespaard door in een win-windeal met de Suralco goede afspraken te maken voor het baggerproject.

In die periode werd 2,2 miljoen ton bauxiet verscheept in kleinere schepen op weg naar Trinidad waar het erts werd geraffineerd. "Het is helaas zo geweest dat de regering van verkeerde uitgangspunten is uitgegaan in de latere afspraken met de Alcoa/ Suralco, die hier niets mee te maken hebben gehad", zegt Ferrier.

Volgens hem zijn dit soort aspecten al besproken in een speciaal programma in 2008 en 2009, bij het toenmalige ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. "Maar goed, gedane zaken kunnen in dezen wel een keer nemen, want de afspraken met de Alcoa zijn nog niet afgerond", aldus Ferrier.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen