Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Mediaverbod Rekenkamer moet geschrapt worden'

Rekenkamer geen voorstander van ‘mediaverbod’

11/05/2019 17:10 - Merredith Bruce

Paul Brandon, lid van de Rekenkamer, zegt dat het internationaal niet ongebruikelijk is dat Rekenkamers met de media communiceren over hun verslagen.

Paul Brandon, lid van de Rekenkamer, zegt dat het internationaal niet ongebruikelijk is dat Rekenkamers met de media communiceren over hun verslagen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - "Wat ons betreft, moet het geschrapt worden”, zo reageert Paul Brandon, lid van de Rekenkamer, op het voorgenomen verbod aan het instituut om met de media te mogen communiceren over zijn verslagen. Dit is toegevoegd in de wet Rekenkamer die momenteel wordt gewijzigd in DNA. Het instituut is nu in gesprek met het parlement om deze toevoeging te schrappen.

Brandon is er in elk geval positief over dat het parlement de ruimte heeft geboden om dit bespreekbaar te maken. Hij wijst erop dat de Rekenkamer als controleorgaan van de overheid als het ware de plicht heeft om met de samenleving te communiceren over zijn verslagen. Weliswaar eerst nadat deze, conform de procedure, aan de voorzitter van het parlement en de president zijn overhandigd.

"Het is het geld van de samenleving dat voor een belangrijk deel het huishouden van de overheid bekostigt, dus het zou heel raar zijn dat je niet met het volk mag communiceren." De Kamer is belast met controle over het geldelijke en materieel beheer van de overheid. Ze heeft verder de wettelijke verantwoordelijkheid om de jaarrekeningen van alle overheidsinstanties te controleren.

Dat Rekenkamers met en in de media communiceren (over hun verslagen) is internationaal "niet ongebruikelijk", zegt Brandon. De nieuwe Rekenkamerwet die nu in de maak is, geeft het instituut meer armslag om informatie te vergaren van overheidsinstanties en daarmee beter haar werk te kunnen doen. De conceptwet is door de Rekenkamer zelf gemaakt.

Het gedeelte over het bespreken van verslagen met de media is door enkele leden van het parlement toegevoegd. Onder andere de politieke partij DA' 91 heeft haar felle kritiek hierover laten horen. De partij vindt een verbod van communicatie door de Rekenkamer met de gemeenschap ongehoord, daar dit orgaan belangrijk is in het kader van corruptiebestrijding en transparantie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina