Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regerende ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika

Regerende ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika

11/05/2019 18:46

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa (r) viert de overwinning van zijn partij.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa (r) viert de overwinning van zijn partij. Foto: aljazeera.com  

PRETORIA - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van zittend president Cyril Ramaphosa behoudt na de parlementsverkiezing van woensdag zijn absolute meerderheid in het parlement. Dat blijkt uit de verkiezingsresultaten die zaterdag bekend zijn gemaakt.

De regerende partij behaalde 57,51 procent van de stemmen. De partij kreeg bij de vorige parlementsverkiezing in 2014 nog zo'n 62 procent van de stemmen. Het is de eerste keer dat het ANC landelijk minder dan 60 procent krijgt sinds Nelson Mandela in 1994 namens de partij president werd.

Volgens de voorlopige resultaten won het ANC ook in de provincie Gauteng, waar Zuid-Afrika's grootste stad en handelscentrum Johannesburg en de administratieve hoofdstad Pretoria zich bevinden. Daar kreeg het 50,19 procent van de stemmen.

Het ANC is sinds de overwinning van Mandela in 1994 doorlopend aan de macht in Zuid-Afrika. Rond de verkiezingen was de partij echter het mikpunt van klachten van kiezers over corruptieschandalen en de hoge werkloosheid. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina