Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jogi ontkent fraude bij grondverkoop

Jogi ontkent fraude bij grondverkoop

11/05/2019 00:02 - Ivan Cairo

Mahinder Jogi van de VHP zegt het perceel op legale wijze van mevrouw P.G. te hebben gekocht.

Mahinder Jogi van de VHP zegt het perceel op legale wijze van mevrouw P.G. te hebben gekocht. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - VHP-assembleelid Mahinder Jogi ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan fraude bij de verkoop van een landbouwareaal. Enkele weken geleden plaatste NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) vraagtekens bij deze deal. Bij interruptie wilde Gangaram Panday weten of de verkoop wel legitiem was.

Kort daarvoor had Jogi tijdens een spreekbeurt aangegeven dat toenmalig minister Roline Samsoedien zich in haar eerdere functie als districtscommissaris, in 2011 schuldig had gemaakt aan dubieuze grondzaken. De Ware Tijd heeft de hand weten te leggen op de stukken die te maken hebben met de verkoop van het terrein door Jogi.

Het gaat om een terrein te Damboentong in Saramacca. Uit de stukken blijkt dat Jogi een areaal van 6,32 hectare had gekocht van ene mevrouw P.G. Zij had het terrein in 2005 in grondhuur gekregen voor het uitoefenen van landbouw. In januari 2015 werd de koopovereenkomst bij de notaris ontbonden.

Dezelfde dag vroeg Jogi via zijn notaris per brief aan de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) om het terrein te mogen overdragen aan een bedrijf waaraan hij het areaal op hetzelfde moment had verkocht voor een bedrag van 70.000 euro. De volksvertegenwoordiger zegt dat hij het terrein, waar hij een aantal jaren aan landbouw en veeteelt heeft gedaan, heeft verkocht, omdat hij steeds meer te maken kreeg met onder andere veediefstal.

Volgens verschillende bronnen zou de VHP'er door de jaren heen mensen hebben aangespoord domeingrond aan te vragen. Nadat ze die gekregen hadden zouden de arealen in volmacht aan hem zijn overgedragen, waarna hij deze doorverkocht. "Dat was de modus operandi van die man", zegt een bron.

Jogi ontkent met klem zich bezig te hebben gehouden met ontoelaatbare zaken. Hij zegt het voornoemde perceel op legale wijze van mevrouw P.G. te hebben gekocht. De politicus geeft toe dat bij elke grondtransactie hij van de verkoper een volmacht vraagt, omdat de afhandeling van overdracht van gronden door RGB enorm lang duurt.

Dat de nieuwe eigenaar het terrein niet voor landbouw heeft gebruikt maar om zand en schelpen af te graven, mag hem als verkoper niet verweten worden, vindt Jogi. "Ik heb slechts het terrein met de beterschap die ik heb aangebracht verkocht. Ik ben niet de instantie om bestemmingswijziging te geven. Jogi is helemaal daarbuiten."

"Jogi wist toen al dat het terrein voor zandafgravingen werd aangewend en toch is hij daarna verlenging voor landbouwdoeleinden gaan aanvragen bij RGB", reageerde - toen nog - NH-minister Regilio Dodson, toen de redactie hem eerder in de week met deze zaak confronteerde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina