Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mobiele unit elektronische ID-kaarten naar tehuizen

Mobiele unit e-ID doet tehuizen aan

10/05/2019 23:13

Een vingerafdruk van een seniore burger van het Fatima Oord wordt afgenomen.

Een vingerafdruk van een seniore burger van het Fatima Oord wordt afgenomen. Foto: BIZA  

PARAMARIBO - De mobiele unit e-ID van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) doet verschillende tehuizen aan. Deze week ging de unit naar Fatima Oord, Huize Margriet, Bejaardencentrum Majella en Ouderentehuis Husnul Khotimah, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is de bedoeling om op een later tijdstip ook andere tehuizen en behoeftigen aan te doen. Bewoners van bejaardentehuizen worden in de gelegenheid gesteld hun e-ID ter plekke aan te vragen. "Het gaat om burgers die jarenlang hun krachten en diensten hebben gegeven aan de samenleving en die de pensioengerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt", zegt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteitskaarten.

Mensen met een beperking en de bewoners van bejaardentehuizen vormen een speciale doelgroep voor het CBB. "Wij kunnen niet van deze groep mensen eisen dat ze hun weg vinden naar de Bureaus voor Burgerzaken, vandaar dat we de dienst naar ze toe brengen" geeft Finsy aan.

De aanvraag van een e-ID loopt bij de seniorenburgers niet altijd even vlot. Er moeten vingerafdrukken worden afgenomen, maar vanwege hun leeftijd, zijn de vingerafdrukken meestal versleten, zegt Finsy. Daardoor zijn de medewerkers soms langer bezig met één persoon.

Vóór de introductie van de elektronische identiteitskaart in maart, werd al gebruikgemaakt van mobiele ID-units. Deze mobiele units bezochten op gezette tijden de kustdistricten, bejaardentehuizen en behoeftigen. Het concept om bejaardentehuizen aan te doen en mensen met een beperking ter plekke te helpen wordt met het nieuwe systeem gecontinueerd.

Er wordt nu niet alleen een foto gemaakt, maar er worden ook vingerafdrukken genomen. In tegenstelling tot vroeger is voor de  aanvraag van de e-ID nu geen uittreksel meer vereist. De burger meldt zich gewoon aan met zijn oude identiteitskaart. Is de oude ID verloren, dan moet er SRD 75 worden betaald. De oude identiteitskaart kan tot en met 17 maart 2022 kosteloos worden ingeruild.

Doordat de aanvraag van de e-ID is gedecentraliseerd, hoeven mensen uit de verschillende districten niet meer naar Paramaribo af te reizen voor de aanmaak van de e-ID. Zij kunnen terecht bij veertien Bureaus voor Burgerzaken, te Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp, La Vigilantia, Meerzorg, Groningen, Nieuw-Nickerie, Henar, Corantijn, Friendship, Albina, Brokopondo Centrum en Atjoni.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen