Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezin voetbalincident lijkt getraumatiseerd

Gezin voetbalincident lijkt getraumatiseerd

10/05/2019 10:25 - Gilliamo Orban

Gezin voetbalincident lijkt getraumatiseerd

 

PARAMARIBO - “We houden ons huis op slot, omdat we ons echt onveilig voelen. We zijn getraumatiseerd en zijn vreselijk bang dat politieagenten weer naar ons toekomen om wraak te nemen.” M. Ramsoedh (44) uit haar benauwde gevoelens die ze heeft overgehouden aan een dispuut om een voetbal tussen haar gezin en een groep politiemannen.

Het gezin woont nabij het Jabbar Imamdi Sportcomplex, het zogenoemde Randjiet Boys-voetbalveld te Uitvlugt, waar de politieambtenaren, militairen en burgers in de avond van 25 april aan het voetballen waren. Er schijnt in dit conflict veel meer te zijn gebeurd dan wat er eerder door de politie is gepubliceerd. De indruk is gewekt alsof de politiemannen niet in de fout zijn gegaan en het gezin de voetbal niet wilde afstaan.

Volgens de oudste zoon (18) van de familie Ramsoedh was de voetbal terechtgekomen op het erf van een buurman. Via het perceel van de Ramsoedhs kon een van de mannen bij de bal komen. "Hij is gewoon over onze schutting gesprongen en we hebben hem toen erop gewezen dat hij dat niet zomaar moet doen, want we kunnen hem als een dief beschouwen", vertelt hij. De man bleek toestemming te hebben van een familielid dat vlak naast het gezin woont, om het erf betreden. Er is geen muur tussen de percelen.

Later is de voetbal weer over de muur van het speelveld gegaan. Het gezin was intussen in diepe rust toen ze omstreeks half elf werden opgeschrikt door bonzende geluiden aan de voorzijde van hun huis. Toen moeder Ramsoedh en haar oudste zoon naar buiten kwamen vroegen mannen met stemverheffing naar de bal. Ze gaven aan dat ze politieambtenaren zijn. "Ze hebben niet eens gegroet", zegt de zoon. "Un kon teki wan bal", zouden de mannen op onvriendelijke toon hebben gezegd.

Vader Ramsoedh (46) en zijn jongste zoon (14) waren er intussen ook bij gekomen. Het gedrag van de acht mannen beviel het gezin niet. "Als agenten moeten jullie het beter weten", zou vader Ramsoedh aan de mannen hebben gezegd. Hij stelde voor om de volgende dag de bal te zoeken op het achtererf, aangezien het op dat moment donker was.

Het commentaar van het gezin viel niet in goede aarde bij de politieambtenaren en ze ontstaken in woede. Er werd over en weer uitgescholden. De mannen die intussen hun vuistvuurwapen in handen hielden, bleven aandringen op teruggave van de voetbal. Ze hadden het vermoeden dat het gezin de bal in huis hield. "We werden bedreigd. Een man zei tegen me dat hij mijn knie zou barsten", zegt de oudste jongen.

Op een gegeven moment poogde moeder Ramsoedh haar zoon het huis binnen te krijgen. "Er kwam iemand regelrecht naar me toe en gaf me een harde klap in mijn gezicht. Ik viel flauw op stoelen die hierdoor kapot zijn gegaan", zegt ze. Vader Ramsoedh greep daarop naar een stok en begon hiermee te zwaaien. Een man raakte hierdoor gewond aan zijn rug. De heer des huizes werd in het gevecht dat ontstond afgetakeld. Twee gerichte schoten op hem en zijn zoon, raakten hen niet. "Er is eerst op ons geschoten en daarna zijn er drie schoten gelost in de lucht", herinnert de zoon zich.

Ook de jongste zoon, die met zijn mobiele telefoon aan het filmen was, moest het ontgelden. Hoewel zijn moeder, die intussen weer bij haar positieven was, hem met haar lichaam wilde beschermen, trok een van de indringers zodanig aan hem dat zijn trui aan flarden scheurde. Hoewel de politiemannen het huis betraden en doorzochten, hebben ze de bal niet gevonden.

Vader en zonen zijn door de politieambtenaren naar het politiestation Uitvlugt gebracht. De jongste is niet lang daarna heengezonden, terwijl de vader en de andere zoon pas de volgende dag naar huis mochten. De familie heeft vervolgens aangifte gedaan bij de afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ). De bal is door de politie van Uitvlugt op het achtererf van het gezin gevonden. "We wonen al dertien jaar hier en hebben nooit een bal genomen. We geven die terug aan de mensen of gooien de bal terug naar het veld", aldus de oudste zoon.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina