Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakbonden eisen ingrijpen autoriteiten bij SPSB

Vakbonden eisen ingrijpen autoriteiten bij SPSB

09/05/2019 15:16 - Ivan Cairo

De vakcentrale C-47 en haar leden hebben zich aangesloten bij organisaties en personen die oproepen tot onderzoek en ingrijpen bij de SPSB.

De vakcentrale C-47 en haar leden hebben zich aangesloten bij organisaties en personen die oproepen tot onderzoek en ingrijpen bij de SPSB. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vakbonden in de financiële sector die aangesloten zijn bij vakcentrale C-47 eisen dat de autoriteiten ingrijpen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Ze pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar vermoedelijke misstanden en eisen terugdraaiing van de op non-actiefstelling van enkele medewerkers.

Wat bij de SPSB gebeurt, is volgens C-47-voorzitter Robby Berenstein symptoom van een crisis die zich al enige tijd in de financiële sector voordoet. Donderdag stuurt de vakcentrale een brief naar de president, het parlement, de ministers van Financiën en van Arbeid om aandacht te vragen voor deze kwestie.

In het schrijven zullen de autoriteiten ook worden opgeroepen om het accent niet te verleggen van "mogelijke corruptieve handelingen" naar "onacceptabele handelingen van medewerkers". Dat kwam woensdag naar voren tijdens een persconferentie nadat het C-47-bestuur had vergaderd met vertegenwoordigers van de lidbonden.

Zij stellen dat de op non-actiefstelling van drie SPSB-personeelsleden onrechtmatig is en dat hun arbeidsrechten worden geschonden. Berenstein voerde aan dat uit niets blijkt dat deze medewerkers informatie van de bank hebben gelekt. Mochten zij de klokkenluiders zijn, dan hebben ze volgens hem hun plicht als medewerker en als burger gedaan.

Wie op de hoogte is van vermoedelijke corruptiezaken is verplicht daar ruchtbaarheid aan te geven. "Deze vertrouwelijke informatie heeft te maken met corruptie, dat is de issue. De medewerkers hebben de plicht om het te melden", aldus de voorzitter. Hij voert aan dat medewerkers informatie over geconstateerde onregelmatigheden ook aan rvc-leden hebben doorgespeeld. Echter, die hebben niets met de informatie gedaan.

Met de maatregelen die de SPSB-leiding momenteel treft, worden arbeidsbelangen vertrapt, vindt C-47. Vorige week maakte de vakcentrale bekend dat er vermoedelijk op grote schaal wordt gesjoemeld met geld dat op een rekening van Financiën wordt gestort. Berenstein zei dat uit de beschikbare informatie blijkt, dat het gaat om miljoenen Surinaamse dollars, euro's en Amerikaanse dollars.

Indien C-47 niet over "harde informatie en harde feiten" beschikte, zou er geen tamtam worden gemaakt. Aanvankelijk werd deze kwestie begin april in stilte aan de procureur-generaal (pg) voorgelegd. Maar naarmate meer informatie werd verkregen en de omvang van het schandaal duidelijker werd, is besloten dit aan de grote klok te hangen.

De vakbonden eisen ook dat de Centrale Bank van Suriname in het kader van haar toezichthoudende taken, ter plaatse inspecties houdt bij SPSB zoals zij dat doet bij alle andere financiële instellingen. Alleen zo kan - volgens Berenstein - worden vastgesteld of zaken niet richtig zijn gegaan bij de bank. Daarnaast zal de pg met assistentie van een forensische accountant een onafhankelijk onderzoek moeten doen. "Zodat suma no e go dok dok sani", stelt de vakbondsleider.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina