Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Radar niet noodzakelijk voor vliegveiligheid'

'Radar niet noodzakelijk voor vliegveiligheid'

09/05/2019 09:57 - Cheflin Paulus

'Radar niet noodzakelijk voor vliegveiligheid'

 

PARAMARIBO - Dat het radarsysteem van de Johan Adolf Pengel-luchthaven niet operationeel is, is wel een zorgpunt maar betekent niet dat de vliegveiligheid in gevaar komt. De autoriteiten doen er alles aan om het al jaren durende probleem zo snel mogelijk te herstellen. Dit zegt Anjulio Wolf, directeur van Casas, de burgerluchtvaartautoriteit van Suriname.

Het systeem, dat officieel nooit in gebruik is genomen, is sinds 2014 niet operationeel. De directeur zegt dat het gemis niet voelbaar is in de luchtvaart. "De impact is nihil in zo een geval; je hebt het systeem toch nooit kunnen gebruiken. Wij werken al jaren volgens de traditionele wijze."

Het systeem is volgens hem een extra hulpmiddel om efficiënter te werken. De opvatting dat de vliegveiligheid in gevaar zou zijn zonder radar is niet juist. "Iemand die kwade bedoelingen heeft, gaat toch niet zichtbaar in jouw radarsysteem willen worden. Die gasten die illegaal binnenkomen, vliegen gewoon onder de radar."

Als een luchthaven alle bewegingen van objecten in het luchtruim wil volgen, moet dit volgens de luchtvaartdeskundige met een satellietsysteem. Eerder vertelde Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, dat piloten die onopgemerkt boven een bepaald gebied willen vliegen vaak trucjes toepassen om niet door de radar gezien te worden.

Baarn zei dat er al enkele componenten van het apparaat worden vervangen. Wolf zegt dat recent de overheid en luchtvaartautoriteiten hebben gesproken over de situatie. Een buitenlandse partner van de Luchtvaartdienst is bereid gevonden om het systeem bruikbaar te maken. "Er zijn stappen gezet om het te laten werken."

Het aan- en afmelden van vliegtuigen boven het Surinaamse luchtruim gebeurt volgens Wolf nu nog volgens de oude procedure, waarbij piloten dat doorgeven. Om de nieuwe methodiek adequaat te laten functioneren is er getraind personeel nodig. Dit ontbreekt volgens hem. Ook voor de training van de werknemers moeten buitenlandse deskundigen worden aangetrokken.

Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie zegt dat hij in deze kwestie volstaat met de verklaringen van Casas en het hoofd van de Luchtvaartdienst. NDP-parlementariër André Misiekaba, die voorzitter is van de vaste commissie voor Defensie, heeft het volste vertrouwen in de Surinaamse luchtvaartautoriteiten. "Een radarsysteem is onontbeerlijk. Ik ga ervan uit dat de autoriteiten er werk van zullen maken om de zaak op te lossen. Mocht er geen verbetering komen zullen we het probleem aankaarten tijdens de begrotingsbehandeling."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina