Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Tis zo stil

COLUMN: Tis zo stil

09/05/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Tis zo stil

Stuart Rahan  

Klokkenluiders moeten beschermd worden. Wereldwijd hebben klokkenluiders als Julian Assange en Ad Bos onfrisse zaken uit de onderwereld naar de bovenwereld weten op te duiken. Drugshandelingen, witwaspraktijken, oorlogsmisdaden en bouwactiviteiten liggen regelmatig opgebaard. Iedereen loopt langs de baar, werpt een blik en velt er zijn mening over. Het gaat nu eenmaal om activiteiten die gewone belastingplichtigen verafschuwen. Hun eerlijke maandelijkse en/of jaarlijkse belastingafdracht wordt door de onderwereld gezien als dom. De Amerikaanse president Donald Trump lachte schamper over zijn succesvolle belastingontduiking. Hij vertelde de belastingdienst voor tientallen miljoenen US dollars te slim af te zijn geweest. Au!

Waren klokkenluiders er niet, dan hadden drugsdealers, oorlogsmisdadigers en malafide ondernemers vrij spel. De bekendste klokkenluider Julian Assange maakte Amerikaanse oorlogsmisdaden via zijn 'Wikileaks' wereldkundig. Voor velen een held, maar voor Amerikaanse inlichtingendiensten een verrader. Dat zijn de twee gezichten die van een klokkenluider geboetseerd worden.

Ad Bos is voor Nederland de bekendste klokkenluider. Hij bracht de bouwfraude van zijn baas Koop Tjuchem aan het licht. Door zijn luiden van de klok zijn forse boetes en straffen uitgedeeld. Niet lang daarna bleek ook Ballast Nedam fraude te hebben gepleegd bij de bouw van de twee bekendste Surinaamse bruggen. In Nederland is Ballast Nedam gestraft, terwijl in Suriname de bekendste betrokken fraudeurs in deze zaak de wegkijkende president en staatsadviseur uithangen.

In 2001 maakte Ad Bos de schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem openbaar. Daaruit bleek dat de bouwwereld op grote schaal verboden prijsafspraken maakte. Bos, die als held op schouders gedragen moest worden, werd verdacht van omkoping in het kader van de bouwfraudezaak. Hoe raar kan het lopen met bescherming van de belastingbetaler en het eigen geweten.

Bij onze eigen Surinaamse Postspaarbank dreigt voor klokkenluiders hetzelfde lot. Als het aan directeur Ginmardo Kromosoetoe ligt, moet justitie hen berechten voor het lekken van interne bankinformatie. In plaats van te juichen dat een faillissement is voorkomen, Kromo wani sutu den man trowe. Het maatschappelijke belang dat deze klokkenluiders dienen, is helemaal voorbijgegaan aan de verwarde SPSB-directeur. Zijn reactie is er één van paniek. Heeft hij bewust of onder druk zijn handtekening geplaatst om fraudeurs in bescherming te nemen? Ik heb geen medelijden met hem nu alle frauderende vingers in zijn richting wijzen.

"M'e dringi Smirnoff, m'e dringi Borgoe en mi hei no kaka." Zo'n beetje de laatste woorden van Dennis Groenveld voor hij doorzeefd werd met kogels. Zijn dood wordt gerelateerd aan drugs. Weer zo'n loopjongen in het drugscriminele circuit die het loodje legt. Of het tienermeisje Cadisha Prika en passant tot 'collateral damage' moet worden gerekend, daar moeten politie en haar ouders nog achter komen. Soms denk je, het ruimt zichzelf wel lekker op maar dat de daders meerdere onschuldige burgers hadden kunnen maken, is behoorlijk beangstigend. Je zal maar een gezellig uitje hebben. Genietend op een terras van een ijsje en een tori om geraakt te worden door rondvliegende kogels.

Trouwens, een drugsbaas rekent vanwege zijn laffe houding niet persoonlijk af met criminele loopjongens. Daar gebruikt hij weer arme sloebers voor. In het sociale overlevingssysteem heeft iedereen zijn prijs: en ik kan je vertellen dat je na zo'n daad niet met pensioen gaat. Niet vanwege het geld en het zal ook niet bij deze ene opdracht blijven als de politie je niet voortijdig oppakt en de rechter je geen levenslange gevangenisstraf oplegt.

Hoewel de moord niet onopgemerkt is gebleven en de klokken nog harder luiden in het bankwezen, is het oorverdovend stil aan de Kleine Combé. Desondanks wordt de bedelcampagne voor zijn herverkiezing krampachtig voortgezet alsof de teloorgang in Suriname ergens anders op de wereld plaatsvindt. Hoe zou dat nou komen, de onwerkelijke stilte op het kabinet van de president?

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina