Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Invoer van US$ 15 miljoen mogelijk door campagne

‘Breng dollars'-campagne goed voor ruim US$ 15 miljoen per maand

09/05/2019 08:06 - Merredith Bruce

VES-voorzitter Winston Ramautarsing op de discussieavond van de Kenniskring.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing op de discussieavond van de Kenniskring. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Op maandbasis kan via toeristen uit Nederland en Frans-Guyana respectievelijk elf miljoen en 3,9 miljoen US dollar contant worden binnengebracht, mits de regering uitvoering geeft aan het campagnevoorstel van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De VES maakt de berekening op basis van een ruwe inschatting, die zij dinsdag presenteerde tijdens een discussieavond van de Kenniskring.

Het voorstel is om een 'Breng dollars naar Suriname'-campagne op te zetten, waarbij toeristen uit Nederland en Frans-Guyana ertoe worden bewogen om in Suriname US dollars te besteden in plaats van euro's. Dat moet ertoe leiden dat het tekort aan US dollars tijdelijk wordt opgevangen. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat de 'euroberg' nog meer groeit.

Als gevolg van de inbeslagname van 19,5 miljoen euro is er een tekort aan US dollars en een overschot aan euro's. De VES stelt voor dat de campagne van mei tot en met augustus wordt uitgevoerd en ziet hierin een voortrekkersrol voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Bankiersvereniging. Het voorstel is schriftelijk aan deze autoriteiten overgebracht, maar een reactie is tot nu toe uitgebleven.

De VES gaat bij haar berekening uit van tien vluchten per week vanuit Nederland met 250 bereidwillige toeristen en een verblijfsperiode van twee weken. Zij schat in dat er wekelijks per reiziger vijfhonderd euro wordt besteed wat gelijk staat aan 550 US dollar. De totale instroom wordt 2.750.000 US dollar per week. Op maandbasis is dat elf miljoen US dollar, wat in vier maanden neerkomt op 44 miljoen US dollar. Daartegenover staat dat er op maandbasis tien miljoen euro minder het land binnenstroomt.

De VES gaat er verder vanuit dat Suriname jaarlijks wordt bezocht door 85.000 toeristen uit Frans-Guyana, die gemiddeld duizend euro per persoon besteden. Dit baseert de VES op uitspraken van CBvS-governor Robert-Gray van Trikt tijdens een persconferentie op 25 april. Als de helft van deze groep bereid zou zijn om geen euro's maar US dollars mee te nemen, kan er op maandbasis nog eens 3,9 miljoen US dollar binnengebracht worden.

VES-ondervoorzitter Swami Girdhari wijst op de noodzaak van de campagne. "Wij gaan enigszins uit van aannames, maar de campagne moet helder, duidelijk en transparant zijn naar de toerist toe." Als ervan wordt uitgegaan dat de reiziger zelfs meer besteedt dan wordt aangenomen, kunnen er op maandbasis meer US dollars het land instromen, houdt Girdhari voor. "We hebben het lager ingeschat. Houd er rekening mee dat de toerist een appartement en auto zal huren en ook uit eten zal gaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina