Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorstel voor opvang USD-tekorten ‘niet slecht’

Voorstel voor opvang USD-tekorten ‘niet slecht’

08/05/2019 10:17 - Merredith Bruce

Voorstel voor opvang USD-tekorten ‘niet slecht’

 

PARAMARIBO - Het voorstel van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) om via toeristen het tekort aan contante US dollars op te vangen, is op zich niet slecht. Zo stellen touroperator Ernie de Vries van Orange Travel en Errol Gezius, secretaris van de Surinaamse gidsenvereniging UTGS in afzonderlijke gesprekken met de krant.

Het voorstel is dat de Centrale Bank en de Surinaamse Bankiersvereniging als tijdelijke oplossing een campagne opstarten die ertoe moet leiden dat toeristen uit Nederland en Frans-Guyana in plaats van euro's contante US dollars hier besteden. Beide sectorvertegenwoordigers denken dat hooguit de extra moeite voor de toerist om de euro's in eigen land om te zetten mogelijk een drempel zou kunnen vormen, "maar niet een al te hoge", stelt de Vries.

Hoewel hij kan meegaan met de gedachte achter dit voorstel, rijst bij hem de vraag in welke mate het tekort aan US dollars hiermee zal worden opgevangen. De Vries: "Mijn ervaring is dat er steeds minder gewerkt wordt met cashgeld. De betalingen gebeuren veelal middels creditcard, lokaal en vanuit het buitenland. Dus toen ik dat hoorde, dacht ik: wel een leuk idee, maar hoeveel effect zal dit hebben? Ik vraag mij af hoeveel er aan cash daadwerkelijk in het laatje zal komen."

Hij denkt zelf niet dat het tekort aan contante US dollars over het algemeen invloed heeft op de toeristische sector. Dat zou wel zo kunnen zijn bij touroperators die als onderdeel van de dienstverlening genoodzaakt zijn om US dollars uit te geven. "Wat binnenkomt, is veelal euro", zegt de Vries,

Gezius, die zelf heeft meegeholpen aan het voorstel, zegt hierin mee te kunnen gaan. Het moet echter niet gebracht worden als een "soort strafmaatregel", maar als een voorstel. Hij houdt er rekening mee dat de extra inspanning om de euro's in US dollars om te zetten enigszins een drempel kan zijn voor de toerist die daardoor snel voor een andere vakantiebestemming zou kunnen kiezen.

Hij verwacht niet dat dit het geval zal zijn bij het gros van de toeristen. "Aangezien we valuta nodig hebben, laten wij dan de toerist stimuleren om die hier te besteden." Gezius heeft het voorstel gedaan aan de VES om touroperators op te roepen zoveel mogelijk prijzen in US dollars te hanteren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina