Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jogi: ‘besluiteloosheid bij president’

Jogi constateert ‘besluiteloosheid’ bij president

08/05/2019 16:58 - Merredith Bruce

Parlementariër Mahinder Jogi verwijt de president ‘besluiteloosheid’.

Parlementariër Mahinder Jogi verwijt de president ‘besluiteloosheid’. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Precies drie weken nadat minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer ontslag heeft ingediend en gekregen, is het departement nog stuurloos. VHP-parlementariër Mahinder Jogi hiermee geconfronteerd, denkt dat president Desi Bouterse in een moeilijke positie zit.

"Dit geeft een stukje besluiteloosheid aan. De president zit in een situatie waarbij hij niet meer weet wat hij moet doen, aangezien er veel kritiek is op het beleid", vindt het oppositielid. Jogi is één van de parlementariërs die misstanden rondom de toenmalige bewindsvrouw hebben aangekaart in de De Nationale Assemblee.

Jogi stelt dat ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij stuurloos genoemd mag worden. "Ik heb begrepen dat de minister (Lekhram Soerdjan, red.) niet aan het werk komt en geen stukken tekent, hoewel de president hem heeft gevraagd zijn ontslagbrief aan te houden." Jogi heeft de indruk dat het staatshoofd een 'afwachtende' houding aanneemt.

"Misschien overweegt hij nog meer ministers te ontslaan, omdat hij waarschijnlijk verwacht dat er nog meer 'verrassingen' aan zitten te komen." De kwestie Surinaamse Postspaarbank (SPSB) bijvoorbeeld mag niet licht worden opgevat, stelt de volksvertegenwoordiger. "Ik vind dat de minister van Financiën heel veel verantwoording zou moeten afleggen en niet vrijuit zou mogen gaan."

Jogi heeft samen met collega-parlementariër Carl Breeveld schriftelijk vragen gesteld aan de president over werkrekeningen die het ministerie van Financiën heeft geopend bij de SPSB, aangezien alleen de Centrale Bank volgens de wet kassier is van de Staat. "Wij gaan de druk opvoeren in deze kwestie", waarschuwt hij.

De parlementariër vindt niet dat het ministerie van RGB opgedoekt moet worden, zoals sommigen stellen. De regels rondom de gronduitgifte zijn "min of meer duidelijk" en als die gevolgd worden, zouden er geen problemen moeten ontstaan. "Maar als een minister vanuit een bureau grondbeleid wilt maken en geen procedures wilt volgen, dan zul je problemen krijgen, ja." Het hangt volgens hem ook af van de inborst van de persoon die de functie bekleedt. "Het gaat erom hoeveel verantwoordelijkheidsbesef je als minister hebt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen