Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen olie bij eerste proefboring Staatsolie

Geen olie bij eerste proefboring Staatsolie

08/05/2019 06:12 - Ivan Cairo

Het boorplatform West Castor.

Het boorplatform West Castor. Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - De eerste nearshore proefboring voor de kust door Staatsolie is afgerond, zonder dat er winbare aardoliereserve is aangetoond. De booractiviteiten worden nu verplaatst naar de tweede boorlocatie. “Deze put is afgerond. Er zijn sporen van olie gevonden, maar geen reservoir”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Hij voegt eraan toe dat er gebruikelijke “kinderziektes” waren bij de booractiviteiten.

Bij Marai, de eerste put, boorde het boorplatform West Castor tot een diepte van ruim 1 kilometer in de zeebodem. De Marai-boorput ligt ongeveer twintig kilometer uit de kust, voor Saramacca. De meeste putten liggen in waterdiepten van tussen de zeven en dertig meter.

Marai is met negentien meter een van de ondiepere putten. Bij de tweede boorput zal tot een diepte van twee kilometer in de zeebodem geboord worden. "Die is een diepe en is meer in de richting van Guyana", zegt de Staatsoliedirecteur.

"Wij staan aan het begin van een mooi jaar", zei Elias begin april, toen een aanvang werd gemaakt met het nearshore boorprogramma. Medio dit jaar doet ook het Amerikaanse Apache een proefboring in het diepzeegebied.

In de eerste helft van volgend jaar volgen Kosmos en Tullow Oil, ook in diepzee. Staatsolie zelf boort nearshore, dichter op de kust. In totaal zullen van oost naar west negen boorputten worden aangelegd. De hele operatie zal het bedrijf circa 100 miljoen US dollar kosten.

Elias zei eerder tegen de krant, dat bij elke boorput minimaal zestig miljoen barrels winbare oliereserves aangetoond dient te worden voordat het besluit genomen wordt om die in productie te brengen. Afhankelijk van de locatie van een succesvolle exploratieput zal worden besloten of in de directe omgeving nog meer proefboringen zullen worden uitgevoerd.

Na elke succesvolle vondst zal seismisch onderzoek worden gedaan in de omgeving voordat een definitief besluit wordt genomen. De kans om winbare olievoorraden te vinden ligt tussen de 10 en 27 procent. Indien er commercieel winbare reserves worden gevonden zal het tussen de drie en vijf jaar duren voordat de olie naar boven gehaald kan worden.

Het Guyana-Suriname-bekken wordt door toonaangevende geologische instituten in de wereld gerekend tot de meest potentiële gebieden waar gigantische aardolie- en gasreserves zouden voorkomen. De United States Geological Survey bestempelt dit bekken als tweede grootste niet-geëxploreerd gebied in de wereld en potentieel twaalfde grootste oliereservoir ter wereld.

Geschat wordt dat in het zeegebied voor de Guyana's minstens 15,2 miljard vaten aardolie liggen. In Guyana heeft het Amerikaanse ExxonMobil al meer dan vijf miljard vaten opgespoord. De eerste olie wordt in 2020 naar boven gehaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen