Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Politiek theater

COLUMN: Politiek theater

06/05/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Politiek theater

Giwani Zeggen  

William Waidoe kan Suriname zijn politiek theater besparen en ‘gewoon’ overstappen naar de NDP. Ruim twee jaar is hij al bezig zich in allerlei bochten te wringen met wollige teksten. Waarschijnlijk heeft hij de spreekwoordelijke ballen niet om het te zeggen. Tegen zijn huidige voorzitter en tegen de kiezers. Beste William, doe het gewoon! Niemand zal er meer raar van opkijken en nog minder kunnen ze je iets doen. Ja, misschien op 25 mei volgend jaar een afstraffing van de kiezer. Of het moet zijn dat de NDP jouw wispelturig gedrag afstraft, en je net zoals ze met Wijdenbosch hebben gedaan, een onverkiesbare plek op de lijst geeft, waarna je politiek ‘dood’ bent.

En misschien heeft Waidoe wel gegronde reden om PL te verlaten. Wie weet. Of dat dan ook betekent dat je vervolgens aansluiting moet zoeken bij de NDP, is een andere vraag. Het wordt ook tijd dat Paul Somohardjo bij zichzelf te rade gaat. Als keer op keer kopstukken het besluit nemen de partij te verlaten, zal het niet alleen aan hen liggen, lijkt mij. Opvallend… het zijn altijd jonge politici, die bij hun intrede een goede indruk maken en een veelbelovende toekomst wordt voorspeld. Zou het misschien komen doordat Paul als alleenheerser leiding geeft aan PL?

Al vanaf 1975 heeft Somohardjo een hoofdrol in het theater van 'politiek Suriname'. Geen van de huidige partijvoorzitters doet al zo lang mee in de top. Een goede tweede is Desi Bouterse die vijf jaar later aan de frontlinie verscheen. En zoals Bouterse zijn zoon Dino wilde voorbereiden op het partijleiderschap, zo lijkt Somohardjo dat te doen met Bronto. En dan snap ik Waidoe en al die anderen wel. Somo junior heb ik nog nooit op een inhoudelijk statement kunnen betrappen in zijn toespraken. Het enige dat hij doet is zijn vader de hemel in prijzen, alsof Paul de grootste leider is die Suriname heeft voortgebracht, en schelden op voormalige PL-leden.

De politieke opvoering waar ik ook enorm om heb moeten lachen, is de schijnvrijage tussen Abop en BEP. Noch Brunswijk, noch Asabina heeft ook maar één seconde serieus overwogen de eenheid tussen de partijen te herstellen. Anders eis je niet van elkaar dat de ene partij moet opgaan in de andere, omdat A groter zou zijn dan B, of omdat B de politieke moeder is van A. Het was een opvoering om het eigen ego te voeden. Geen van de twee partijleiders schijnt het groter belang van de Surinamers, die zij zeggen te vertegenwoordigen, voorop te stellen.

Terwijl het heel simpel is. Al die partijen die zeggen op te komen voor de Surinamers die voornamelijk in Brokopondo, Marowijne en Sipalwini wonen, zouden moeten opgaan in één nieuwe partij. De naam hebben ze al, A-Combinatie, uit de tijd dat geen der partijleiders nog bereid was de titel 'voorzitter' op te geven. Kom samen in een nieuwe partij, met nieuwe kernen en een echte interne democratie. En laat de mensen die u zegt te vertegenwoordigen, zelf een leider kiezen voor de nieuwe partij. Ach nee, in Suriname wil elke politicus voorzitter zijn, terwijl je juist een grotere leider bent, als je bereid bent voor het Surinaams belang een stap terug te doen.

Ben vooral benieuwd naar wat al die 'kleine' en soms nieuwe partijen gaan doen richting 2020. Brengen zij wel de vernieuwing waar wij als burgers op zitten te wachten of zit ook bij hen hun ego een samenwerking of samensmelting met andere partijen in de weg? In ieder geval, het politiek theater is al enige tijd geleden geopend en wij krijgen jammer genoeg nog een hoop voorstellingen te zien richting mei volgend jaar. Het is natuurlijk altijd lachen met onze politici, maar het gaat wel om onze toekomst. En als wij als kiezers dan toch van Comedy-Politics houden, laten wij het dan goed doen, zoals in de Ukraïne. We vragen Clifton Braam om president te worden en onze politici kunnen dan werken aan solo-voorstellingen in theater Thalia.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen