Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bankiersvereniging heeft nog geen antwoord voor VES

Bankiersvereniging heeft nog geen antwoord voor VES

06/05/2019 17:06 - Cheflin Paulus

Bankiersvereniging heeft nog geen antwoord voor VES

 

PARAMARIBO - Het advies van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de Surinaamse Bankiersvereniging, maar een antwoord is er nog niet. Dit zegt Eblein Frangie, voorzitter van de bankiersvereniging, tegen de krant. Hij zegt dat de werkdruk binnen de Finabank, waaraan hij leiding geeft, een van de voornaamste redenen hiervoor is.

Hierdoor heeft Frangie niet genoeg ruimte gehad om goed na te denken over een antwoord voor de VES. "Ik heb me gefocust op zaken binnen mijn eigen bank. We hebben het ook behoorlijk druk in de organisatie, maar ik zal alles zeker doornemen. Ik heb al wat zaken via de kranten kunnen vernemen", zegt de bankier.

Als oplossing voor de schaarste aan valuta heeft de VES voorgesteld, dat de CBvS samen met de bankiersvereniging een campagne start om toeristen vanuit Nederland en Frans-Guyana contante US dollars in Suriname te laten besteden. Dit zou met een mediacampagne en de inzet van diverse ICT-toepassingen voor elkaar te krijgen zijn.

Deze actie zou kunnen zorgdragen aan een vermindering van de "euroberg", die door de CBvS is aangekondigd. De berg ontstaat doordat toeristen, die voornamelijk uit Nederland en Frans-Guyana komen, voornamelijk met euro's op zak afreizen. Ook zou een groot deel van de behoefte aan contante US dollars gedekt kunnen worden.

Afgelopen week stelde de VES in een persbericht behoorlijk teleurgesteld te zijn over een reactie van de bankiersvereniging en de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De organisatie vindt dat de CBvS en de bankiersvereniging geen daadwerkelijke oplossing aandragen voor het probleem.

Rekeninghouders worden beperkt in de cashopname van vreemde valuta van hun eigen rekeningen. De VES had op 19 april een beroep gedaan op de lokale banken om duidelijkheid hierover te geven. Nog geen week daarna belegde de bankiersvereniging een persconferentie, samen met de CBvS en een advocatenteam.

De VES stelde daarop dat zij uit de persconferentie geen oplossingen heeft kunnen vernemen om uit de situatie te komen. Volgens de economisten is er geen tijd om te aarzelen. VES-voorzitter Winston Ramautarsing is van mening dat het bankwezen creatief zal moeten zijn met oplossingen om uit de langdurig, ongunstige situatie te komen.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen