Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Radar luchthaven zag drugsvliegtuig niet’

‘Radar luchthaven zag Cessna-drugsvliegtuig niet’

04/05/2019 10:36 - Van onze redactie

De neergestorte Cessna.

De neergestorte Cessna. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Alle belanghebbende autoriteiten moeten samen een onderzoek instellen om erachter te komen hoe het eenmotorige Cessna-vliegtuig dinsdag terecht is gekomen nabij een racebaan aan de Afobakaweg. Dit zegt Vijay Chotkan, directeur Luchthavenbeheer, in een gesprek met de redactie. Volgens de leidinggevende bij de Johan Adolf Pengel Luchthaven zijn er ook onbeantwoorde vragen binnen de organisatie over de wijze waarop het vliegtuig onopgemerkt in het Surinaamse luchtruim terechtkwam.

Het uitgebrande vliegtuigje lag op het terrein van de Stichting ter Bevordering van de Motorsport in Suriname (Motosur) en is vermoedelijk neergestort. Daarvoor bevond het zich in de internationale aanvlieg- en vertrekroute van de luchthaven. Volgens Chotkan is dit een gevaarlijke kwestie die rampzalige gevolgen met zich kon meebrengen. "Dit mag zich absoluut niet meer herhalen. De luchtvaart mag niet in gevaar gebracht worden. Dit is niet een probleem voor één autoriteit. Alle belanghebbenden moeten bijeen komen om hierover te praten. Het kon anders of fataal zijn afgelopen, maar dat kloppen wij natuurlijk af", zegt Ckotkan bezorgd.

Hij stelt dat ministeries en stakeholders een belangrijke rol kunnen spelen bij het onderzoek naar wat zich precies heeft afgespeeld. Het Cessna-toestel komt mogelijk uit Santarem, een stadje in de Braziliaanse deelstaat Para. Deze staat ligt ten noorden van Brazilië, tegen Suriname aan. Uit de berichtgeving uit Brazilië zou de 28-jarige piloot Marcos Vinicius Silva samen met nog drie anderen aan boord zijn opgestegen om over een grote boerderij te vliegen. Echter, de vlucht vond zondag plaats, twee dagen voordat het toestel in Suriname 'crashte'.

Sedert het toestel was opgestegen werd niets meer ervan vernomen en werd in Brazilië ernaar gezocht door middel van een zoek- en reddingsoperatie. Blijkens berichtgeving van een lokale krant zou de piloot geen vluchtplan hebben ingediend. Tot gisteren ontbrak elk spoor in Brazilië. Opmerkelijk is dat op het lijk dat bij het vliegtuig is gevonden, identificatiepapieren van ene Ruy Fernandes Freitas de Carvalho (47) werden aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de man na de crash uit het vliegtuig is gehaald en dat het ging om een drugsdropping.

Doorgaans worden deze vluchten door twee personen uitgevoerd. Echter ontbreekt het spoor van andere inzittenden en ook werden geen drugs gevonden in het uitgebrande toestel. Uit sporen rondom het vliegtuigje blijkt dat er kort na de crash mensen in de buurt zijn geweest en vermoedelijk niet alleen de man maar ook de drugs uit het toestel hebben gehaald. Op de vraag of het radarsysteem van de landingsplaats in Suriname het vliegtuig niet had waargenomen, kon Chotkan geen antwoord verschaffen. Hij zegt dat Luchthavenbeheer nog geen rapportage over het geval had ontvangen.

Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, verklaart dat het toestel niet gesignaleerd is door de radar van de haven. "Volgens de regels moet je melden voordat je het luchtruim betreedt. Een radar biedt echter geen honderd procent zekerheid dat je alle vliegtuigen maar 99,9 procent. Dus het is mogelijk dat je het niet ziet door een of ander reden", aldus de luchtvaartdeskundige. Voor het feit dat het vliegtuig niet is gezien op de radar, heeft evenmin hij een verklaring. "Wij kunnen alles volgen vanuit elke locatie. De piloot die het vliegtuig bestuurde zou weet van zaken hebben. Die man heeft een kans genomen en dat is dus verkeerd afgelopen. En als piloot ben je aeronautisch geschoold. Je kan dus trucjes bestuderen om het radarsysteem te omzeilen."

Baarn zegt dat soortgelijke gevallen niet vreemd zijn. In Guyana zou vorige week ook een vliegtuig zijn gevonden door de autoriteiten. Het was ook niet door het radarsysteem van de Guyanese luchthaven in de omgeving opgevangen. Deze situaties zijn volgens hem bijzonder gevaarlijk. Geruchten dat het systeem niet werkt, spreekt hij tegen. "Wij zijn bezig om een paar componenten van de radar te vervangen. Zij is niet kapot. Alle reguliere vluchten kunnen wij normaal volgen." Het vliegtuig dat op het terrein van Motosur is gevonden werd volgens de politie vermoedelijk voor drugstransport gebruikt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina