Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koreagangers herdenken 74ste jaar terugkomst

Australië- en Koreagangers herdenken 74ste jaar terugkomst

04/05/2019 07:18 - Naomi Hoever

Fred van Russel, voorzitter van de Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers.

Fred van Russel, voorzitter van de Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het was vrijdag precies vierenzeventig jaar geleden dat Surinaamse vrijwilligers terugkwamen in hun land, na te hebben gestreden voor de bevrijding van voormalig Nederlands Oost-Indië uit handen van de Japanners, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn tweehonderd Surinamers gesneuveld in Korea. Dit werd vrijdag herdacht bij het Monument voor de Gevallenen aan de Waterkant.

Destijds zijn 450 strijders vertrokken naar Australië en Korea. Van hen zijn nog maar tien in leven, een deel woont in het buitenland. Fred van Russel was in die tijd een van de jongste strijders. Hij is nu 89 jaar en nog goed ter been ten opzichte van zijn oud-strijdmakkers. "Suriname en Nederland hebben een gedeelde verantwoordelijkheid", zegt Van Russel als het op de herdenking aankomt. Omdat Suriname in die dagen onder de vleugels van Nederland was.

Alle Australië- en Koreagangers hebben als 'Nederlander' gediend. Koreastrijder Van Russel zegt dat Suriname niet aan de kantlijn heeft gestaan bij de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). "Er is met zweet en bloed gezorgd voor vrede en vrijheid in de wereld. Suriname was niet zelf in oorlog, maar wij waren onderdeel van Nederlandse koloniale strijd." Van Russel zegt dat als gesneuvelde broeders worden herdacht, het lijkt alsof Suriname niets heeft gedaan.

"Het moet doorsijpelen in de gemeenschap en ook in de wereld dat klein Suriname ook een bijdrage heeft geleverd; vandaar de jaarlijkse herdenking." Het overgrote deel is inmiddels overleden, vandaar dat weduwen en kinderen worden betrokken bij de jaarlijkse herdenking. Suriname heeft een belangrijke rol gespeeld in die dagen vanwege haar bauxiet, waarvan gevechtsvoertuigen werden vervaardigd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina