Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • App kan psychische problemen opsporen

App kan psychische problemen bij jongeren opsporen

04/05/2019 03:31 - Naomi Hoever

App kan psychische problemen bij jongeren opsporen

Foto: Google Images  

PARAMARIBO - De app ‘G-moji’, die het gedrag van jongeren kan bijhouden, zal ook in Suriname geïntroduceerd worden. Hiermee kan beter gereageerd worden op hoe iemand zich voelt. Tom Hendriks, psycholoog aan de Anton de Kom Universiteit (Adek), is belast met het onderzoek in Suriname. “Als docent merk ik dat het stressvol is voor jongeren in deze tijd. De drang naar sociale contacten neemt toe.”

Honderdvijftig jongeren in de leeftijd van zestien tot en met 24 jaar kunnen zich de gehele maand vanaf mei online aanmelden om deel te nemen aan het onderzoek. Zij krijgen vervolgens een berichtje toegestuurd om de app te downloaden. Hendriks zegt dat dit de aanzet is tot een grootschalig onderzoek. Na mei zal de data uitgewerkt worden waarna de resultaten van zes maanden tot een jaar zullen worden gepresenteerd.

Levi van Dam heeft de app 'G-moji' ontwikkeld die psychische problemen sneller helpt opsporen. Van Dam is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en werkt voor het innovatieplatform Garage 2020. "Via zogenaamde 'passieve data' kan de app je gedrag bijhouden", zegt hij. 'Passief' wil zeggen dat het vanzelf gaat. De techniek komt uit de Verenigde Staten, waar technische universiteit MIT van Massachusettseen app ontwikkelde die deze data opslaat.

Zo wordt bijvoorbeeld schermtijd bijgehouden, hoeveel en hoe lang iemand belt, hoeveel stappen iemand loopt, hoe laat die gaat slapen en hoeveel tijd wordt doorgebracht op sociale media. Naast het bijhouden van passieve data, vraagt de app ook elke dag hoe het gaat. Met een emoticon kan dat worden aangeven: ben je bijvoorbeeld blij, boos of verdrietig? "Met de app zou je kunnen bereiken dat de hulpverlener op zijn dashboard kijkt en ziet welke jongere hem die dag nodig heeft."

Er worden jongeren gezocht zonder psychische problemen, zodat kan worden vastgesteld wat 'gemiddeld' gedrag is. Daarna kan afwijkend gedrag bij jongeren die wel psychische problemen hebben, beter worden opgespoord. Jeugdhulpverleners kunnen mogelijk aan hun telefoongebruik zien hoe zij zich voelen. Aanmelders moeten de app een maand gebruiken. In een volgend stadium verzamelen de onderzoekers data van jongeren met psychische problemen, zodat ze de verschillen tegen elkaar kunnen afzetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen