Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Raffinaderij Curaçao verlost van sancties

Raffinaderij Curaçao verlost van sancties

03/05/2019 03:17

De raffinaderij van Curaçao.

De raffinaderij van Curaçao. Foto: Naarcuracao.com  

WILLEMSTAD - Ondanks de sancties van Washington tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA mogen Amerikaanse bedrijven zaken blijven doen met de raffinaderij op Curaçao. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een vrijwaring aan Curaçao verstrekt. De vrijstelling van de sancties is geldig tot 15 januari 2020.

De toekenning is volgens de regering Rhuggenaath belangrijk om de raffinaderij te kunnen openhouden en nieuwe partners voor de Isla te kunnen aantrekken. Door de sancties komt er bijna geen tanker meer in of uit en ligt de raffinaderij al maanden plat. De Curaçaose overheid is eigenaar van de raffinaderij en leaset deze aan de Venezolaanse staatsoliegigant PdVSA.

Dat leasecontract loopt af op 31 december van dit jaar. PdVSA heeft geen geld voor de benodigde innovaties om aan nieuwe milieunormen te voldoen. Curaçao is daarom op zoek naar een nieuwe exploitant voor de Isla.

De sancties van de Verenigde Staten vormden een grote barrière in beide trajecten. Deze barrière is nu voor een groot deel uit de weg genomen, al is de ontheffing maar tijdelijk. Wat nu precies wel en wat niet mag gebeuren op de raffinaderij moet nog worden uitgewerkt. Waarschijnlijk mag nu wel weer geraffineerd worden voor de Curaçaose en Bonairiaanse markt.

Eerder kwamen Nederland en Curaçao de Amerikanen te hulp bij het opzetten van een humanitair steunpunt op de luchthaven van Willemstad. De vrijstelling komt op een moment dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, op de eilanden is voor overleg over de situatie met Venezuela. NOS 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina