Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Open drugskraan

COMMENTAAR: Open drugskraan

03/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Open drugskraan

 

EEN IN BRAZILIË geregistreerd Cessna-vliegtuigje is dinsdagmiddag neergestort in de buurt van het Suriname Motor Sportpark in het district Para, waarbij (in ieder geval) de Braziliaanse piloot om het leven is gekomen. De informatie die tot nu toe naar buiten is gekomen, is summier. Wel spreken de autoriteiten het vermoeden uit dat het vliegtuigje werd gebruikt voor drugstransporten. Dat zou niemand verbazen, Suriname staat nu eenmaal bekend als drugsdoorvoerland. Het binnenland is een paradijs voor criminelen om de drugs, meestal afkomstig uit Colombia of Brazilië, te droppen.

Door onder de radar te vliegen blijft men nagenoeg onopgemerkt. En zijn de drugs eenmaal gedropt, dan is het voor de autoriteiten zoeken naar een speld in een hooiberg om deze ooit te vinden. Maar als er met wat geluk toch een transport wordt onderschept, dan levert het onderzoek dat volgt zelden wat op. Weliswaar worden wat handlangers opgepakt en berecht, de echte drugsbazen blijven altijd onaangetast.

Zo kreeg vorig jaar kreeg ondernemer Radj Oedit, de hoofdverdachte in de geruchtmakende zaak van de drugduikboot en het drugsvliegtuigje die in Saramacca werden ontdekt, alle tijd om de benen naar Nederland te nemen, waar hij nu zijn uitlevering aanvecht. In januari van dit jaar, na de vondst van ruim twee ton cocaïne in een container in de haven, werd de belangrijkste verdachte, Nitinder Oemrawsingh, om onbegrijpelijke redenen ook niet in de kraag gevat. Enkele dagen later werd zijn lichaam met een kogel in het hoofd aangetroffen in Guyana.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat de strijd tegen de drugshandel dweilen met de kraan open is. Niet alleen in Suriname, maar overal op deze aardbol. Wereldwijd gaan drugsbestrijders ervan uit dat slechts tien tot twintig procent van de drugstransporten wordt onderschept. Ongeacht of het nou om cocaïne, heroïne, marihuana, ecstasy of een ander verslavend middel gaat. Ofwel, tachtig tot negentig procent glipt door de mazen van het net en komt op de plaats van bestemming terecht.

Als die schattingen kloppen, worden er op jaarbasis via Suriname tienduizenden kilo's cocaïne naar de gebruikerslanden verscheept. En dus ook ons land binnengebracht. Het is een schier onmogelijke taak voor de beperkt uitgeruste justitiële autoriteiten om die strijd tegen de drugsbonzen te winnen. En dus moet men het doen met af en toe een klein toevallig succesje, zoals een vliegtuig dat uit de lucht valt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina