Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Ferfer’ tori

COLUMN: Ferfer’ tori

02/05/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Ferfer’ tori

Stuart Rahan  

Coronie is hot deze dagen. Niet vanwege het weer maar de politiek stopt er in aanloop naar de verkiezingen vaker op weg naar en van Nickerie. Ons kokosdistrict is niet alleen bekend om zijn kokosnoten en kokosolie maar ook om zijn leguanen, varkens, rijst, bijen, honing, zuurzak en nu ook nog markoesa. En er zijn slechts twee zetels te verdelen in het district waar de stembussen om zeven uur ‘s avonds sluiten en de uitslag om vijf over zeven bekend is.

Waar komt de belangstelling ineens vandaan voor het meest verwaarloosde of beter gezegd meest achtergestelde district? Waarom spreekt Coronie nu ineens tot de verbeelding van politiek Suriname? Misschien vanwege het weinig te spenderen duistere geld en weinige beloften die de weinige kiezers nodig hebben in ruil voor twee zetels.

Het zal toch geen toeval zijn dat het apathievirus ook bij Palu's Cleon Gonsalves Jardin de Ponte heeft toegeslagen. Hij is teleurgesteld in wat hij met zijn ene DNA-zetel niet heeft kunnen realiseren voor zijn Coronie. Dat is de ene kant. Aan de andere kant ontbeert de goede man samenwerking vanuit zijn gemeenschap. "De mensen zijn niet bereid om de handen uit de mouwen te steken", is zijn teleurgestelde conclusie. "Veel projecten bloeden dood. Het lijkt alsof er van gezamenlijke inspanning niets terechtkomt."

Als de conclusie van Palu Cleon gebrek aan samenwerking is, is de vraag gerechtvaardigd of het nog zin heeft in Coronie ontwikkelingsinitiatieven te nemen. Moet de zee zijn werk doen en het district opslokken? Is Coronie Suriname in het klein waar een lage input tot nog lagere rendementen leidt?

Het van oudsher NPS gedomineerde Coronie is overgeleverd aan de politieke willekeur van passanten als de Palu. Nu azen naast Palu ook de VHP, Huis van Bewaring (HvB), PRO en de NDP op de twee zetels. Ieder met zijn geëigende redenen. Ik wil er niet aan denken maar onbewust gaan mijn gedachten uit naar het kleine Coroniaans-Javaanse deel waar HvB's Sapoen op aast. PRO's Joan Nibte ziet ook kansen. Haar vader is Coroniaan. VHP lijkt dwars door etnische scheidslijnen te gaan. Volgens mij is zetelwinst niet eens de issue. Belangrijk is wie het lukt Coronie boven zichzelf te laten uitstijgen zoals Tata Colin in letterlijke zin zijn Coronie ontsteeg.

Ook de president deed een verwoede poging een duit in het Coroniaanse zakje te stoppen. Coproco's 'maagdelijke' kokosolie scheen volgens hem 's werelds beste kokosolie te zijn. Aan gedwongen chauvinisme is bij hem geen gebrek. Getest in Duitsland door Amerikaanse wetenschappers bleek de test een hoax, een broodje-aap-verhaal. De presidentiële bijdrage Coronie op de wereldkaart te plaatsen mislukte faliekant maar het is hem niet kwalijk te nemen. Niets wat in zijn handen komt, lukt. Alleen jammer voor Coronie die wederom een ferfer' tori moest verwerken. 

Voor zo'n kleine samenleving zou het toch geen probleem moeten zijn een voorbeelddistrict van gestage ontwikkeling te zijn. Ook zoiets, over het aantal inwoners zijn de meningen verdeeld. Volgens dc Remie Tarnadie telt Coronie ongeveer drieduizend inwoners van wie ongeveer de helft mag stemmen. Het CBB daarentegen praat over 4.708 inwoners onder wie 1.924 kiesgerechtigden. Het exacte aantal is van cruciaal belang. De twee zetels kunnen het verschil in oppositie- en coalitiebanken maken. Of is het kleine aantal inwoners juist het probleem dat ontwikkeling in de weg staat?

Ik heb vaker geprobeerd Coronie tot mijn geest te laten doordringen, maar volgens mij moet je er geboren zijn, wil je snappen waar de Coroniaan voor leeft en wat hem beweegt. Ooit heb ik op een vroege ochtend een heel groot varken op het Coroniaanse deel van de Oost-Westverbinding omvergereden. Toen ik uitstapte om te kijken of er worstjes en spareribs van te maken waren, stond hij op en vervolgde zijn pad. Groggy, maar voor mij symbolisch: Coronie valt, staat op en volhardt in zijn overlevingsstrijd ondanks alle ferfer' tori van dien.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina